Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska na 2. međunarodnom festivalu dramatike Europa + Amerika

Hrvatski centar ITI sudjeluje na 2. međunarodnom festivalu dramatike Europa + Amerika koji će se održati od 10. do 26. lipnja u Buenos Airesu. Na Festivalu će se predstaviti 11 autora u režiji 11 argentinskih redatelja.
vrijeme: 10.06.2016.
mjesto: Argentina; Buenos Aires
url: http://www.festivaldramaturgia.com.ar/

Uz Hrvatsku će iz Europe sudjelovati Italija, Rumunjska, Njemačka, Poljska, Španjolska, Švicarska, Francuska i Austrija, a iz Latinske Amerike Brazil i Urugvaj. Organizatori Festivala su europski kulturni centri i veleposlanstva sudjelujućih zemalja u Argentini, EUNIC (mreža kulturnih instituta EU) te argentinski partneri – najbolja neovisna kazališta Buenos Airesa. Hrvatski centar ITI sudjeluje na Festivalu uz podršku Zaklade Hrvatska kuća - Croatia House, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.
 
Prema programu, tijekom Festivala svaka zemlja predstavljena je jednom kazališnom predstavom koja će se odigrati dva puta. Hrvatska će se predstaviti izvedbom drame Tomislava Zajeca 'Trebalo bi prošetati psa' u prijevodu Nikoline Židek, koja će se izvesti 13. i 20. lipnja 2016. u kazalištu Elefante Club Teatro, u režiji Matíasa Sendona. Tomislav Zajec prisustvovat će premijeri nakon koje će biti organiziran susret autora s redateljem i glumcima, te razgovor s publikom. Sukladno programu i konceptu Festivala, predstava Tomislava Zajeca kasnije će biti uvrštena u repertoar kazališta u kojem je postavljena, te će se tijekom 2016. godine odigrati još dvadeset izvedbi u redovnoj sezoni.
 
Tijekom boravka u Buenos Airesu, Tomislav Zajec također će održati masterclass na magistarskom studiju dramaturgije na Državnoj akademiji dramskih umjetnosti. Boravak autora i prevoditeljice u Buenos Airesu iskoristit će se i za predstavljanje publikacije Teatro croata s pet dramskih tekstova suvremenih hrvatskih autora prevedenih na španjolski, koja je objavljena radi predstavljanja na XVI. međunarodnom salonu kazališne knjige u Madridu prošle godine, a namijenjena je daljnjoj promociji hrvatskih dramskih tekstova na španjolskom govornom području.
 
Podsjećamo, na prvom Festivalu, Hrvatska se predstavila tekstom Ivora Martinića 'Moj sin samo malo sporije hoda' koji je otada na redovnom repertoaru kazališta Apacheta Sala/Estudio te je predstava osvojila glavne kazališne nagrade za 2015. godinu pa je s pravom prozvana fenomenom nezavisnog kazališta. S obzirom na uspjeh na prošlom Festivalu i na kvalitetu teksta Tomislava Zajeca, plakat predstave 'Trebalo bi prošetati psa' ujedno je i plakat ovogodišnjeg Festivala. (HC ITI)