Preskočite na glavni sadržaj

Regionalna premijera filma 'Gori more' u sklopu FMFS-a

Posjetitelji devetog Festivala mediteranskog filma Split će 8. lipnja prvi u regiji, u 21,30 sati u ljetnom kinu 'Bačvice', imati priliku pogledati pobjednika ovogodišnjeg Berlinalea.
vrijeme: 08.06.2016.
mjesto: New York, USA
url: http://www.pw.org/content/pen_world_voices_festival

Redatelj Gianfranco Rosi je Zlatnog medvjeda dobio za dokumentarni film 'Gori more' (Fuocoammare), u kojem svakodnevnicu otoka Lampeduse u kojoj se miješaju dnevne obveze i imigranti koji neprestano pristižu, 'snimio' kroz oči dječaka Samuela Carvane koji je u to vrijeme imao samo 10 godina.
 
Migrantska kriza, iako aktualna u posljednje vrijeme, za neke je ljude svakodnevica. Sudbine ljudi u potrazi za boljim životom lome se posljednjih 20 godina na obalama ovog malog talijanskog otoka u dokumentarcu koji daje sirovi prikaz života u ovakvim mjestima.
 
Slavna glumica Meryl Streep kao jedna od članica žirija u Berlinu izjavila je da se upravo ovim filmom može uočiti moć dokumentarne forme, kao nečega što ostavi najdublji dojam na gledatelje i istinski uputi u srž aktualnih problema. Talijanski premijer Matteo Renzia je pak izjavio da će on nositi sa sobom 27 primjeraka DVD-a ovog filma na sjednicu Europskog vijeća, po jedan primjerak za svakog od čelnika država ili vlada Europske unije.
 
Za one željne nešto lakših tema, u 19 sati u kinoteci 'Zlatna vrata' prikazuje se film 'The Show of Shows: 100 godina Vaudevillea, cirkusa i karnevala'. U pitanju je film iz ciklusa cirkuske tematike kojeg organizira kolektiv ROOM 100, a u slučaju ovog filma vraćaju nas u dane svjetske slave putujućih trupa kada je publika hrlila svjedočiti nevjerojatnim, neobičnim, začudnim i bizarnim cirkuskim umjetnicima. Film sadrži rijetke i nikad prije viđene snimke putujućih cirkusa, freak showova, varietea i sajmišta iz 19. i 20. stoljeća, a sve uz originalnu glazbu Sigur Rosa.
 
Od 21:30 sati na trećoj FMFS lokaciji, terasi kina Tesla, na rasporedu su prave kratkometražne poslastice koje stižu s najboljih svjetskih festivala. Izdavaju se 'Small talk' nominenta za europskog Oscara 2015., te akcijski 'Kung Fury' snimljen u stilu 80-ih.