Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i promocija monografije Ivana Andrašića

Otvorenje izložbe i promocija monografije Ivana Andrašića, održava se u subotu, 11. lipnja, u 19 sati, u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Izložba ostaje otvorena do 11. srpnja.
vrijeme: 11.06.2016.
mjesto: Hlebine; Muzej naivne umjetnosti
url: http://www.muzej-koprivnica.hr
Ivan Andrašić rođen je 21. prosinca 1959. u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je Gimnaziju završio u Đurđevcu. Diplomirao je 1983. na Odsjeku za pegagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od mladenačkih dana posvećen je slikarstvu, prešavši dug i temeljit razvojni put od naivističkih prizora podravskog krajolika, običajnih i rustikalnih uprizorenja, do istančane varijante impresionističkih slika na staklu i posebice u akvarelu. U profinjenoj tonskoj skali, te neponovljivim atmosferskim kretanjima i promjenama, kao i odmaku od naglašene rustikalnosti u korist liričnosti, postaje potpuno zaseban i izniman autor podravske slikarske scene.


Od osamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno se bavi i grafičkim izrazom. Crtež mu je čist, elegantan, kompozicijski razvijen, također izvan manirizma naive. Ostvario je nekoliko grafičkih mapa u suradnji s eminentnim književnim autorima, ističući se posebice kao sinergijski usklađen ilustrator književnih djela. Veoma rano, daleke 1971. započinje izlagati u zemlji i inozemstvu. Do danas je priredio šezdeset samostalnih izložaba, te nekoliko stotina skupnih, diljem Europe, SAD-a i Kanade, gdje je boravio na studijskim putovanjima. Sudjeluje također na kolonijama, humanitarnim izložbama i projektima, bavi se scenografijom (npr. Ansambl »LADO«), surađuje s knjižnicama i likovnim udrugama i turističkim zajednicama. Jedna je od ključnih pojava kulturnog i javnog života Podravine u posljednjih tri desetljeća. Najvažnija životna prekretnica dogodila se 1988. godine, kada sa suprugom Gordanom Špoljar-Andrašić seli u Koprivnicu i zasniva novi životni prostor. Unutar njega, osobito mjesto pripada umjetničkom atelieru, koji supružnici dijele, stvarajući svaki u svom stilu, no prožeti zajedničkom pripadnošću zavičajnom prostoru i njegovoj tradiciji i kulturi. Taj »otvoreni atelier« raspoznaje se i kao prostor susreta likovne publike i stvaratelja, u kome eksponati dobivaju dodatnu, izvangalerijsku atraktivnost. Danas se mnoge njihove slike nalaze širom svijeta, u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama.
 
U obiteljskom skladu i kreativnoj atmosferi sudjeluju njihove dvije kćeri, Patricija i Izabela, produžavajući obiteljsku tradiciju plodnog i kreativnog života. Ivan Andrašić član je umjetničko-strukovnih udruga DNLUH-a (Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske) i ZS UH-a (Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske).