Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmski ljetopis (85)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Proljetni broj (85) na 216 stranica donosi tematski blok o Mihovilu Pansiniju, velikanu hrvatskog eksperimentalnog filma, s osam njegovih malo poznatih tekstova u kojima promišlja vrijeme i prostor, boju i pokret, projekciju i multiviziju u filmu te piše recenzije filmskih klasika.
vrijeme: 03.06.2016.
url: http://www.hfs.hr

Temat upotpunjuju opsežno istraživanje Petre Belc o teorijskim i povijesnim aspektima Pansinijeva rada te filmografija.
 
Povodom 65. godišnjice prvog hrvatskog autorskog animiranog filma Veliki miting ekskluzivno objavljujemo tekst Borivoja Dovnikovića – Borde s nizom rijetkih fotografija, crteža i skica nastalih u vrijeme njegova rada na filmu.
 
Društveno-ideološku pozadinu "crnoga vala", s posebnim osvrtom na sve važnije autore i djela detaljno razlaže Tvrtko Rašpolić, a Midhat Ajanović donosi temeljit pregled tvrdo kuhanog trilera u književnosti, stripu i filmu s iznimnim prikazom brojnih klasika noira i neo-noira.
 
Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije aktualnog kinorepertoara, prikaze domaćih i inozemnih festivala i knjiga.
 
Novi broj (85) po cijeni od 50 kuna možete naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi, adaptacijama književnih djela na filmu i dr.) po promotivnim cijenama, kao i godišnja pretplata.
 
Ljetopis od sljedećeg tjedna možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza, Tuškanac 1, Zagreb te u knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Zagreb; Superknjižara, Rooseveltov trg 4, Zagreb i Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17.
 
Od 6. do 11. lipnja 'Ljetopis' možete kupiti i u Splitu, u sklopu 9. Festivala mediteranskog filma, a 7. i 8. lipnja u sklopu znanstvenog skupa Animafest Scanner (Plesni centar Zagreb, Ilica 10, 10-17 sati).