Preskočite na glavni sadržaj

Performing the Museum: Barbara Steiner, Anna Lena von Helldorff, Isa Rosenberger

U sklopu projekta 'Performing the Museum', u srijedu, 1. lipnja, s početkom u 17 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, održava se predavanje kustosice Barbare Steiner i dizajnerice Anne Lene von Helldorff te projekcija filma umjetnice Ise Rosenberger.
vrijeme: 01.06.2016. 17,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Barbara Steiner je povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica, spisateljica i izdavačica. Njezin je rad fokusiran na politiku reprezentacije institucionalne kritike, arhitekture i izlaganja, te kritiku ekonomije u području likovne izložbe i muzejske prakse. Godine 2014. pokrenula je projekt Prijatelji i Partneri / Friends and Accomplices u Künstlerhausu u Beču. Paralelno s kustoskom praksom, Steiner je predavala na sveučilištima u Linzu, Kopenhagenu i Beču. Objavila je niz knjiga vezanih za muzejske teme, koncepciju prostora, odnose arhitekture, dizajna i umjetnosti, komunikaciju umjetnosti kroz arhitekturu, odnos između javnog i privatnog, između umjetnosti i ekonomije, te niz monografija o poznatim umjetnicima. U ožujku 2016. Steiner je imenovana direktoricom Kunsthausa u Grazu (Austrija).

Anna Lena von Helldorf je dizajnerica s kojom Barbara surađuje već niz godina te su zajedno u listopadu prošle godine postavile izložbu Collection reversed: transfer, transformation and ruptures u Koruškoj galeriji likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu. Upravo je ta izložba povod za njihovo gostovanje u Zagrebu. Na poziv Andreje Hribernik, direktorice Koroške galerije likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu (Slovenija), Barbara Steiner i Anna Lena von Helldorff dolaze kako bi kurirale izložbu iz muzejske kolekcije pri čemu su naglasak namjerno stavile na međunarodne izložbe koje je Koroška galerija održala 1966/67., 1975., 1979. i 1985. godine i koje su formirale bazu kolekcije iste galerije. Predavanje će biti prilika za saznati kako su Steiner i Von Helldorff osmislile pristup kojim su, s jedne strane, stvorile odnos izložba - katalog - kolekcija te, s druge strane, uspostavile odnos tih stavki s izlošcima, arhivskim materijalom i reprodukcijama kako bi ukazale na sve promjene koje su se dogodile s vremenom – upravo kako nam sam naziv izložbe sugerira.

Film Ise Rosenberger, koji slijedi nakon predavanja, bavi se upravo poviješću Koruške galerije likovnih umjetnosti. Ova austrijska umjetnica, koja kroz svoj umjetnički rad propituje radikalne političke promjene i njihove društvene i ekonomske posljedice, dokumentira mjesta i razgovore pomoću fotografija i videa. Pritom često kombinira dokumentaciju s fikcionalnim sadržajima, tako da joj radovi nikada ne ostaju samo na području teorijske rasprave. Suprotstavljajući subjektivne stavove i svakodnevne biografije s kanoniziranim prikazima povijesti, Rosenberger propituje konstrukciju stvarnosti i moć slike povezane s njima, te na ovaj način nastoji dati pričama neki novi sadržaj.

Više o projektu Performing the Museum