Preskočite na glavni sadržaj

Četrnaest predstava na 40. Danima satire Fadila Hadžića

Zagrebačko Satiričko kazalište 'Kerempuh' bit će od 3. do 19. lipnja domaćinom jubilarnog 40. izdanja najvećeg domaćeg i regionalnog festivala specijaliziranog teatra 'Dani satire Fadila Hadžića', na kojima će ove godine biti izvedeno 14 predstava, od čega 13 u službenoj konkurenciji, prema selekciji ovogodišnje izbornice Željke Udovičić Pleštine.
vrijeme: 03.06.2016.
mjesto: Zagreb, Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/

Riječ je o predstavama koje su se među rekordnih 60 prijavljenih nametnule hrabrošću političke satire kojom ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću, kazala je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kerempuhu izbornica Udovičić Pleština.
 
"Upoznavši kompletnu produkciju ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, moglo se primijetiti da je došlo do udaljavanja od komedije i približavanja satiri. To svjedoči o potrebama umjetnika – redatelja, dramaturga, glumaca – da progovore o problemima koji ih muče na način koji nas neće nasmijavati samo da nas razveseli i zabavi, već prije svega da nas natjera da se zamislimo", dodala je.
 
Ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština istaknuo je kako je riječ o jedinstvenom festivalu u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja koja su se dogodila u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni, a ove će godine predstaviti najnovije produkcije velikih regionalnih institucija, inovativne i hrabre umjetnike koji u svojim predstavama propituju ključne teme aktualnog društvenog trenutka.
 
"Ono što je zajedničko svim festivalima održanim tijekom sva četiri desetljeća je hrabrost u pristupu i činjenica da su odabiri uvijek bili repertoarno povezani s repertoarom Kerempuha", istaknula je dramaturginja Dora Delbianco.
 
Satira i komedija kao neiscrpan izvor inspiracije
 
Festival donosi četrnaest naslova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Trinaest će predstava biti prikazano u službenoj konkurenciji te jedna izvan konkurencije, a očekuje se da će okupiti preko 300 izvođača i sudionika.
 
Osam je predstava iz regije te šest hrvatskih, a program otvara u petak 3. lipnja gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor s glazbenom dramom "Zauvijek mladi", svjetski poznatim hitom švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona u režiji njemačko-bosansko-austrijskog redatelja i glazbenika Sandyja Lopičića.
 
Dan kasnije, u subotu 4. lipnja, zagrebačkoj će se publici predstaviti "heroji bosanskohercegovačkih šala"  Mujo, Suljo i Fata u istoimenoj koprodukciji kompanije East West Centar Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iz Bosne i Hercegovine. Redatelj je Haris Pašović a glazbu za predstavu radio je kultni sastav S.A.R.S.
 
Na Danima satire gostovat će i Narodno pozorište u Beogradu iz Srbije s predstavom "Rodoljupci", "trezveno, realistično i žučno pisana satira" Jovana Sterije Popovića u režiji Andasa Urbana (7. lipnja, Zagrebačko kazalište mladih).
 
Ansambl Bele Pintera iz Budimpešte u Mađarskoj, jedna od najuspješnijih i najuzbudljivijih mađarskih kazališnih skupina izvest će predstavu "Naše tajne" autora i redatelja Bele Pintera, koja "postavlja hipoteze kroz fikciju dok na povijesnim činjenicama rekonstruira biografske momente muškaraca i žena koje je režim proganjao zbog njihovih 'tajnih grijeha'" (8. lipnja, Kerempuh).
 
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka gostuje u Kerempuhu u četvrtak 9. lipnja s autorskim projektom renomiranog slovenskog redatelja Sebastijana Horvata "Nad grobom glupe Europe", inspiriranim novelom "Hrvatska rapsodija" Miroslava Krleže.
 
Slovensko narodno gledališče Ljubljana izvest će u petak 10. lipnja predstavu "Kralj Ubu" redatelja Jerneja Lorencija, temeljenu na motivima "Kralja Ubuja" Alfreda Jarryja, te u nedjelju 12. lipnja "Demokraciju!" Josifa Brodskog u režiji Marjaža Zupančića.
 
Atelje 212 iz Beograda gostuje s najnovijom dramom jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i europskih suvremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeya "Pijani" u režiji Borisa Liješevića (13. lipnja); a od stranih gostiju, tu je još i Teatar Komedija iz Skopja, Makedonija, sa "Slučajem Harms" Dine Mustafića (17. lipnja), koji će biti prikazan izvan konkurencije.
 
Domaćin Kerempuh u Danima sudjeluje sa svojim najnovijim hit predstavama "Policija" Slawomira Mrožeka u režiji Mirana Kurspahića (5. lipnja) i "Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića u režiji Ive Milošević (11. lipnja). U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) bit će izvedena predstava "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović redateljice Senke Bulić (14. lipnja, ZKM), a Hrvatsko narodno kazalište Zagreb sudjeluje s "Na kraju tjedna" Bobe Jelčića (15. lipnja, HNK).
 
Festivalski program uključuje i kazališni performans "Born to please" Saše Božića, u kojemu će se izvođači Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski u četvrtak 16. lipnja u foajeu Kerempuha okušati u interpetacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe.
 
U sklopu Festivala održat će se i "Večer sa Sidranom", večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom. Sve će završiti u nedjelju, 19. lipnja, izvješćem ocjenjivačkog suda i dodjelom nagrada Dana satire Fadila Hadžića. (Hina)