Preskočite na glavni sadržaj

'Prozori' u MM centru

U zagrebačkom MM centru, 30. svibnja, u sklopu 'Prozora', bit će prikazana tri hrvatska kratkometražna dokumentarna filma uz gostovanje redatelja Petra Krelje. Ulaz je slobodan, a projekcije počinju u 20 sati!
vrijeme: 30.05.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; MM centar, Savska 25
 
Projekt 'Prozori' koji je za Dokumentarni.net osmislila filmska kritičarka Višnja Vukašinović, zamišljen je kao vidikovac s kojeg se pruža pogled na inspirativnu prošlost hrvatske dokumentaristike do osamostaljenja. Kroz niz mikro-eseja, intervjua i projekcija koje će pratiti i gostovanja autora te analiza filmova uživo, cilj je predstaviti, propitati i kontekstualizirati ključne teme naših najboljih dokumentarnih ostvarenja, kao i postupke i estetike kojima su uobličene.
 
U svibanjskom programu tema 'Prozora' bio je položaj slabijih u socijalističkom kozmosu, konkretnije žene. Kako su se s idealima bratstva i jedinstva nosile radnice, majke, supruge i djevojčice, publika može otkriti u tri stilski posvema različita filma čiji su autori legenda hrvatskog igranog filma Krešo Golik, splitski eksperimentalist Ranko Kursar te autor najvećeg broja dokumentaraca u našoj kinematografiji, Petar Krelja, koji će ujedno biti i gost večeri.
 
Tri kratkometražna crno-bijela dokumentarna filma odlikuje visoko promišljena filmska forma koja svojom strukturom naglašava i usložnjava prikazane socijalne probleme. Nakon projekcije u MM centru, 30. svibnja s početkom u 20 sati, uslijedit će analiza uživo koju će voditi selektorica filmova Višnja Vukašinović, dok će Petar Krelja komentirati svoj film te primati pitanja iz publike.
 
Program: 
 
Od 3 do 22 (1966)
Režija: Krešo Golik
Produkcija: Zagreb film
Trajanje: 14 minuta
 
Karanfil (1968)
Režija: Ranko Kursar
Produkcija: Filmski autorski studio
Trajanje: 10 minuta
 
Povratak (1975)
Režija: Petar Krelja
Produkcija: Zagreb film
Trajanje: 15 minuta
 
Izvor: HAVC