Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup 'Marijanska ikonografija između istoka i zapada'

U organizaciji Centra za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Studija teologije, od 2. do 4. lipnja, na Sveučilišnom kampusu u Rijeci, održava se deseti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija. Tema skupa je 'Marijanska ikonografija između istoka i zapada'.
vrijeme: 02.06.2016.
mjesto: Rijeka; Sveučilišni kampus
url: http://ikon.ffri.hr
Skup se održava u suorganizaciji nekoliko europskih institucija: Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Tessaliji i papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu.

Skup okuplja 39 priznatih međunarodnih znanstvenika koji će raspraviti pitanja vezane uz područje ikonografije i ikonologije u okviru interdisciplinarnog pristupa u interpretaciji djela koja se referiraju na nariološke teme. Stručnjaci će raspravljati o značenju marijanske ikonografije unutar kršćanske umjetnosti na širokom prostoru, koji obuhvaća osim europskog i američke i afrički kontinent. Posebno su zanimljiva pitanja vezana uz rane prikaze i formativno razdoblje marijanskih tema, razvoj mariologije kroz povijest, devocionalnu ikonografiju, odluke Tridenstkog koncila i post-tridenstku umjetnost, odnos i način prikazivanja sadržaja na istoku i zapadu, hermeneutičke i fenomenološke aspekte Marijina lika. Marija, u dogmatskom i doktrinalnom određenju, predstavlja bogato vrelo i inspiraciju za umjetničke radove kroz stoljeća te se javlja kao najznačajniji ženski lik kršćanske ikonografije, ali i drugih religijskih okvira.

Na skupu će se raspravljati o metodološkim problemima u disciplini pogotovo u odnosu između ikonografije i ikonologije, o novim perspektivama u ikonografskim studijima, o odnosu ikonologije i povijesti odnosno povijesti umjetnosti, o problemu interpretacije likovnih djela kroz povijest – kako u stvari treba tumačiti „slike“, o odnosu riječi i slike, postoje li granice o povezivanju i uspostavljanju odnosa između tekstualnih predložaka i likovnih djela, te o recentnim ikonografskim i ikonološkim interpretacijama konkretnih umjetničkih djela.

Skup je također prilika za druženje, razmjenu mišljenja, uspostavljanje značajnih međunarodnih veza i izgradnji platforme pojedinaca i ustanova koji istražuju u području povijesti umjetnosti, kao i predstavljanje naše znanosti te grada i regije.
Program