Preskočite na glavni sadržaj

2. festival klasičnih jezika i antičke civilizacije

U Starom Gradu na Hvaru u petak počinje drugi Festival klasičnih jezika i antičke civilizacije, u čast 2 400 godina od dolaska Grka na istočnu obalu Jadrana. 
vrijeme: 27.05.2016.
mjesto: Stari Grad, Hvar

Festival, na kojem će se od 27. do 29. svibnja okupiti tristotinjak sudionika iz 30 osnovnih, srednjih škola, gimnazija i fakulteta, organiziralo je Hrvatsko društvo klasičnih filologa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za upravljanje starogradskim poljem. Nakana je motivirati odgojno-obrazovne djelatnike koji u svome radu osobito njeguju antičku baštinu u dramskim i arheološkim grupama, zborovima i ostalim izvannastavnim aktivnostima.

U Stari Grad dolaze učenici i studenti iz Zagreba, Donjeg Miholjca, Osijeka, Zaboka, Požege, Splita, te Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog u Bosni i Hercegovini.

Vanjski suradnik za klasične jezike Agencije za odgoj i obrazovanje Tonći Maleš kaže kako im je želja bila obilježiti tako dragocjenu i dugotrajnu povijest kontinuirane pismenosti i školstva na tlu Hrvatske, a osobito naglasiti utjecaj grčke kulture i civilizacije na oblikovanje hrvatskoga kulturnog identiteta.

"Zato će se u okviru proslave izdati i slikovnica PHARIOI koja će ostati trajni spomen na ovu važnu obljetnicu i dragocjeni obol njegovanju naše kulturne baštine", kazao je Maleš.

Otvaranje Festivala klasičnih jezika i antičke civilizacije je u petak u 17 sati na Trgu Vela Podloža u Starom Gradu,  gdje će sve biti posvećeno moru i plovidbi, a uprizorit će se i dolazak Grka na Hvar.  Popodnevni program se nastavlja igrokazima, recitalima i uprizorenjima antičkih drama, a navečer izvedbom komedija.

Drugog dana Festivala Jelena Marohnić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta održat će predavanje na temu "Antička povijest Starog Grada", Tonći Maleš će predstaviti slikovnicu "Pharioi", održat će se satirska igra, dok će zbor "Ado" otpjevati koloplet pjesama. U popodnevnom terminu subote na programu je scenska igra "Parisov sud", te razni igrokazi i scenske igre, dok je nedjelja rezervirana za svečano zatvaranje i podjelu diploma sudionicima.

Starogradsko polje na Hvaru je zaštićeni kulturni krajolik u kojem je antička grčka podjela zemljišta sačuvana do današnjih dana kao sustav putova i terasiranih parcela. Riječ je o najbolje sačuvanom antičkom grčkom katastru  na Sredozemlju, zbog čega je od 2008. godine taj lokalitet  na UNESCO-vom  Popisu svjetske kulturne baštine.

Festival klasičnih jezika i antičke civilizacije se održava  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)

Program manifestacije