Preskočite na glavni sadržaj

8. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Osmi Dani hrvatskih svetaca i blaženika održavaju se u Križevcima od četvrtka, 26. do nedjelje, 29. svibnja, a ove su godine  tematizirani sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Bonifacije Pavletić, sv. Leopold Bogdan Mandić te hrvatski dominikanski blaženici.
vrijeme: 26.05.2016.
mjesto: Križevci
url: https://sveci.kranjcic.hr/

Organizator je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" i križevačke župa svete Ane i Blažene Djevice Marije Žalosne i svetog Marka Križevčanina.

Svečano otvorenje je večeras u 18,30 u crkvi svete Ane,  a ovaj je dan posvećen svetom Marku Križevčaninu, nebeskom zaštitniku Bjelovarsko-križevačke biskupije, Križevaca i Županije koprivničko-križevačke. U Likovnoj galeriji bit će otvorena izložba slika "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", akademskog slikara Ante Mamuše. Na otvorenju će sudjelovati i direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato" iz Zagreba Ksenija Abramović. koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autor

Petak će u povodu otvorenja kauze za proglašenje blaženim sluge Božjeg Bonifacija Pavletića, program biti u  čast novoga sluge Božjega. Misu će navečer predvoditi sisački biskup Vlado Košić, potom će u Hrvatskom domu u središtu Križevaca biti održan okrugli stol „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?". Na okruglom stolu će, uz ostale, sudjelovati biskup Košić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente,  prof. hrvatskoga jezika na KBF-u u Zagrebu Nada Babić, i v. d. glavnog urednika 3. programa Hrvatske televizije Krešimir Čokolić.

U subotu je Dan svetog Leopolda Bogdana Mandića, a tom će prigodom biti prikazan filmski prikaz o nejgovom životu "Dođite k meni i ja ću vas odmoriti" autora Tomislava Jelinčića i Petre Radin.

Posljednjega dana manifestacije, u nedjelju je program posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima - bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču - u povodu 800 godina Dominikanskoga reda. Misu će u 10 sati predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije  Anto Gavrić, nakon čega će premijerno biti prikazan animirani film „Sveti Dominik" iz serijala „Moja katolička obitelj" EWTN televizije i u izvršnoj produkciji „Laudato televizije". (Hina)

Program manifestacije