Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska izložba na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture

Hrvatska izložba na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture
Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanskom bijenalu, čija je glavna tema 'Izvješća s bojišnice', otvara se u petak, 27. svibnja, u prostoru Arsenale-a. Hrvatska se predstavlja projektom pod naslovom 'to trebamo - to radimo'  tima arhitekata i kulturnih radnika Dinka Peračića, koji je i povjerenik nastupa, Mirande Veljačić, Slavena Tolja i Emine Višnić.
vrijeme: 27.05.2016. 14,00
mjesto: Venecija
url: http://www.labiennale.org
Oni pretvaraju zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija. Uz samu izložbu u Arsenalu bit će predstavljena i prateća publikacija.

Projekt predstavlja tri slučaja arhitektonskih i kulturnih praksi u trima hrvatskim gradovima, kao primjere ne samo izvješćivanja s 'bojišnice' nego i djelovanja na 'bojišnici'.

Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju građevina ‒ bivšoj tvornici Jedinstvo, u kojoj djeluje kulturni centar POGON, i nizu organizacija nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, H-zgrade kompleksa Rikarda Benčića kao budućega Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Doma mladih u Splitu. Autori formuliraju jasnu namjeru: 'Želimo predstaviti arhitektonski rad kao širu društvenu disciplinu koja može koristiti različita sredstva i surađivati sa sudionicima korisnicima, podržavajući i nadahnjujući zajedničke napore, izgrađujući prostore koji postoje i koriste se za opće dobro'.

Osim samih građevina i arhitektonskih projekata njihove rekonstrukcije, na izložbi u Arsenalu prikazat će se i živa kultura koja se odvija u ovim prostorima: niz radova suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi, kao i različiti projekti institucija koje upravljaju ovim prostorima te nezavisne kulturne scene, umjetnika i aktivista koji ih koriste. Za potrebe izložbe naručeni su i posebni umjetnički radovi: videoinstalacija Institucije treba graditi skupine BADco., niz fotografija prostora i programa Damira Žižića te modeli Antonije Veljačić.

Predstavit će se i novi radovi primjerice Igora Eškinje, Ane Hušman, Gorana Petercola, Marka Markovića. U knjizi, osim samoga predstavljanja ovih praksi i konkretnih projekata, bit će objavljeni tekstovi stručnjaka i praktičara koji ovim primjerima daju širi kontekst promišljanjima o kulturnome, političkome i širem društvenom značenju takvih arhitektonskih i kulturnih praksi. Neki su od autora tekstova teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, dekan za istraživanja na Fakultetu arhitekture na Illinois Institute of Technology Vedran Mimica, nizozemski teoretičar arhitekture i izdavač Hans Ibelings, kulturni radnik i istraživač Davor Mišković, stručnjakinja za kulturne politike Ana Žuvela.

Dinko Peračić i Miranda Veljačić suosnivači su i voditelji Platforme 9,81 te ujedno autori triju prikazanih arhitektonskih projekata. Emina Višnić je ravnateljica ustanove POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, a Slaven Tolj je ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. S obzirom da su oni sami kustosi, kulturni menadžeri, aktivisti, sudionici i pokretači kulturnih praksi koje djeluju izvan tradicionalnih okvira i izgrađuju vlastite sustave rada, autori prikazuju svoja neposredna iskustva na 'bojišnici' arhitekture i kulture.