Preskočite na glavni sadržaj

Koncert pijanista Aljoše Jurinića otvara novu koncertnu sezonu Zagrebačke filharmonije

Koncert hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića pod ravnanjem dirigenta Davida Danzmayra otvorit će 23. rujna novu sezonu Zagrebačke filharmonije, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sezone 2016./2017. 
vrijeme: 23.09.2016.
url: http://www.zgf.hr/

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije - Crveni i Plavi ponudit će ukupno 21 koncert te gostovanja violončelista Alexandera Rudina, violonista Benjamina Schmida, pijanistice Elene Baškirove te operne pjevačice Dubravke Mušović Šeparović. Solističke koncerte održat će članovi orkestra Zagrebačke filharmonije - koncertni majstori Orest Shourgot i Martin Draušnik, koncertna majstorica Sidonija Lebar, violončelist Smiljan Mrčela, kontrabasist Nikša Bobetko, hornist Viktor Kirčenkov i tubist Krunoslav Babić.

Novo ruho starog Bijelog ciklusa - Off ciklus nudi šest programski raznolikih koncerata. Arsen Dedić odabrao je Zagrebačku filharmnoniju prilikom proslave svojih pola stoljeća na glazbenoj sceni. Tu čast Zagrebačka filharmonija uzvratit će mu koncertom njemu u čast, a na sceni će, umjesto Arsena biti Gabi Novak i Matija Dedić.

U sklopu Off ciklusa koncert će s Orkestrom održati "kralj violine" Roby Lakatos koji spaja elemente svoje nacionalne mađarske romske glazbe s klasičnom glazbom i jazzom.

Veliki koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar.

Maestro Dmitrij Kitajenko ravnat će Zagrebačkom filharmonijom na čak devet koncerata ove sezone, najavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Na dan obilježavanja 25 godina od tragedije hrvatskoga Grada heroja, Vukovara, Filharmonija će održati veliki koncert za Vukovar.

Božićni koncert Zagrebačke filharmonije i Husar&Tomčić ansambla zakupit će dvoranu Lisinski 16. prosinca. Orkestar će nakon tradicionalnog Filharmonijskog bala 30. prosinca, otputovati u Salzburg gdje će održati svečani koncert u novogodišnje jutro u "Mozartovom gradu".

Zagrebačka filharmonija na turneju po Kini

Orkestar Zagrebačke filharmonije imat će turneju po Kini gdje će u sedam gradova održati sedam koncerata s velikim finalom turneje u najvećem kineskom gradu "Biseru Orijenta" - Šangaju.

U skladu sa svojom misijom približavanja klasične glazbe mlađim generacijama kalendarska godina Filharmonije sastoji se od 365 "Dana odškrinutih vrata" u sklopu kojih djeca mogu doći, sjesti u orkestar, poslušati probu, upoznati glazbenike, isprobati instrumente te otkriti skrivene prostore dvorane Vatroslav Lisinski.

Izvedbe glazbeno-scenske predstave "Zimogrrrrozni" za najmlađe uzraste, nastale u glazbenom pogonu Zagrebačke filharmonije, u režiji Petre Radin i glumačkoj izvedbi kazališta Tvornica lutaka, na rasporedu su u prosincu.

"Novi šef dirigent povest će nas u čarobni svijet Disneyeve glazbe, a mnogobrojne fanove "Star Warsa" razveselit će vijest da se u ožujku u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži Zagrebačka filharmonija sprema u "zvjezdane glazbene daljine i ratove", kazao je Boch.

Orkestar će i u novoj sezoni podržati humanitarnu akciju Rotary kluba Zagreba 1242 "Pokaži ljubav", a ove godine sredstva će se prikupljati za Centar za odgoj i obrazovanje slijepih osoba "Vinko Bek". Nastavlja se i suradnja sa Zakladom Ana Rukavina.

U studenom i prosincu ove godine u sklopu Fil(m)harmonije u kinu Europa bit će prikazani novi filmski naslovi kultnih starih nijemih filmova uz glazbenu pratnju Orkestra.

Na konferenciji za novinare je popularni violočelistički duo 2Cellos - Stjepan Hauser i Luka Šulić putem skypea poslao pozdrave i zaželio Orkestru uspješnu sezonu,  te najavio svoj rođendanski koncert na popularnom Trgu kralja Tomislava 2. srpnja, u sklopu festivala Zagreb classic. (Hina)