Preskočite na glavni sadržaj

20. Kvirinovi susreti

Sisački ogranak Matice hrvatske poziva na dvadesetu obljetnicu Kvirinovih poetskih susreta, koji će se ove godine održati 3. i 4. lipnja, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
vrijeme: 03.06.2016.
mjesto: Sisak
U prigodi blagdana sv. Kvirina, biskupa i mučenika i proslave Dana grada Siska, koji se slavi 4. lipnja, Ogranak Matica hrvatska Sisak svake godine organizira Kvirinove poetske susrete, na kojima sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i pisci.

Susreti su dobili ime po svetom Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Sveti Kvirin bio je iz Siska prognan i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim. O njegovu značaju govori i podatak da ga je spomenuo pokojni papa Ivan Pavao II. za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj, a on je ne samo patron Siska već i novoosnovane Sisačke biskupije.

Nakon prvih Susreta održanih 1996. godine, u proteklih devetnaest godina na istima je sudjelovalo više od sedamdeset hrvatskih pjesnika, Sisak je postao grad pjesnika i poezije, a Kvirinovi poetski susreti zasigurno su jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj.
 
Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu te nagrada za najbolju knjigu poezije objavljena između dva Susreta, autorima do 35. godina starosti.

Program Susreta dostupan je na sljedećoj poveznici.