Preskočite na glavni sadržaj

19. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja

19. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala alternativnog kazališnog izričaja FAKI traje od 24. do 29. svibnja, a održava se u AKC Medika, uz dvije predstave na ulici i jednu u Pogonu Jedinstvo. 19. FAKI predstavlja 30 međunarodnih kazališnih eksperimenata koji kroz ples, performans, cirkus, glazbu, tekst, video, zvuk i svjetlo izražavaju osobne, političke i estetske boje svojih autora. Ulaz na sva događanja je besplatan!
vrijeme: 24.05.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://bonobostudio.hr/

Heterogeni program predstavlja nadolazeće, afirmirane, povezane i nezavisne umjetnike i kolektive koje povezuje dinamičan odnos prema umjetnosti, razumijevanje mimikrije, simpatija prema subverziji, rad na eksperimentu i avangardna distanca. U programu je uočljiv veliki broj ženskih kolektiva i tandema, porast broja plesnih predstava koje ove godine čine većinu programa, povratak istraživanju međuodnosa tijela i prostora, puno rada s bijelom bojom te nastavak čvrste potpore ispovjednih performansa kao svjedoka vremena i društvenih kroničara.
 
19. FAKI je započeo umjetničkim rezidencijama tri tjedna prije festivala na kojima je nastalo ili je dovršeno šest predstava koje će biti predstavljene na festivalu. Opširnije…
 
Ne propustite druženje s umjetnicima nakon predstava u dvorištu s DJ-ima. 19. FAKI povezuje kazališne, plesne i izvedbene umjetnike iz Malezije, Japana, Kolumbije, Indije, Čilea, Singapura, Italije, Francuske, Litve, Bugarske, Izraela, Njemačke, Irana, Poljske, Velike Britanije, Španjolske, Austrije, Češke, SAD-a, Grčke, Nizozemske, Cipra, Norveške i Hrvatske.
 
Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika.
 
FAKI afirmira avangardne i eksperimentalne izvedbene umjetnike neovisno o žanru, rodu i stilu. FAKI zagovara otkriće i istraživanje unutar dominantnih, alternativnih i novih oblika izvedbenih formi i žanrova. FAKI povezuje umjetnike i umjetničke kolektive te služi kao međunarodna platforma za predstavljanje njihovog rada i uspostavljanje novih umjetničkih procesa.
 
FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova, Austrijski kulturni forum te Izraelska ambasada u Zagrebu. FAKI umjetnike su podržali Grad Bergen i Umjetničko vijeće Norveške, Općinska vlada Grada Bogote, Kolumbija, Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Cipar, Ministarstvo kulture Republike Poljske, DansBrabant, Zaklada Život umjetnika i DancingOpportunities.