Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba o 150 godina povijesti riječkog torpeda

Izložba 'Prvi na svijetu - 150 godina riječkog torpeda' otvorena je u četvrtak, u preuređenome željezničkom skladištu na Žabici u središtu Rijeke, s mnoštvom izložaka o povijesti torpeda od izuma do danas.
vrijeme: 19.05.2016.
mjesto: Rijeka
url: http://www.drugo-more.hr/
Skladište je uređeno kao otvoreni depo Muzeja grada Rijeke. Osim tog muzeja, organizator je i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja iz Rijeke, a to je prva zajednička izložba tih dugovječnih riječkih muzejskih institucija.

Na izložbi se pomoću izvornih primjeraka torpeda, modela, dijelova torpeda i lansirnih cijevi te videoprojekcija i dokumenata prikazuje nastanak torpeda prije 150 godina prema prvotnoj zamisli Riječanina Giovannija Luppisa, to jest Ivana Vučića, te tehnološkom unapređenju engleskog industrijalca Roberta Whiteheada. Tu se razvija prva tvornica torpeda na svijetu, a u njoj je 1965. godine proizveden posljednji riječki torpedo
Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović istaknuo je da se proteklih deset godina intenzivno prikuplja sve vezano uz povijest torpeda, a petnaestak godina prije toga ta djelatnost bila je posve zapuštena. Namjera je, rekao je, pokazati svijetu relevantnu izložbu o tom izumu, vrhunskom industrijskom i tehnološkom dostignuću tadašnjeg vremena.

Ravnateljica Pomorskoga i povijesnog muzeja Tea Perinčić rekla je da je impresivan odziv građana na otvorenje izložbe, unatoč kiši, dokaz da se uspjelo u nastojanjima muzealaca da se industrijska baština Rijeke pokaže kao bitan element kulturne baštine grada.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da torpedo sam po sebi, kao ratno oružje, nije posebno simpatičan proizvod, ali ga, dodao je, "doživljavamo kao izvrstan tehnološki iskorak potekao u Rijeci".

Tadašnja tvornica torpeda u Rijeci privlačila je vrhunske inženjere iz Europe koji su tu radili i na drugim znanstvenim istraživanjima, rekao je.
U sljedećem razdoblju zadaća je pronaći odgovarajući prostor za trajno izlaganje ove zbirke i vratiti u Rijeku najstarije primjerke riječkih torpeda.

Nazočne su pozdravili i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te autori izložbe satnik Goran Pernjak, dugogodišnji suradnik Muzeja grada Rijeke i specijalist za povijesni razvoj torpeda, i viši kustos Pomorskoga i povijesnog muzeje Ivo Mileusnić. Izložbu i prateće publikacije dizajnirao je profesor na Nouova Academia di Belle Arti u Milanu Klaudio Cetina.

Izložba će biti otvorena do 21. prosinca ove godine.
(Hina)