Preskočite na glavni sadržaj

'Bijela čajanka': Stari zanati u Francuskom paviljonu SC-a

Francuski paviljon u zagrebačkom Studentskom centru ugostit će u četvrtak 'Bijelu čajanku', jednodnevno događanje koje će podsjetiti na zaboravljene običaje i majstorske zanate koji su bili nezaobilazni na prijelazu 19. u 20. stoljeće i bez kojih vrhunska kostimografija ne bi bila moguća, a danas sve više nestaju.
vrijeme: 19.05.2016.
mjesto: Zagreb; SC, Francuski paviljon, Savska 25

"Bijela čajanka", nastala na inicijativu studenata kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu (TTF), podsjetit će putem radionica na stare zanate i omogućiti posjetiteljima da nauče i ispitaju svoje vještine u kićenju šešira, izradi cipela, oslikavanju tkanina, izradi cvjetnih vjenčića te saznaju ponešto o kulturi ispijanja čaja i kave.
 
Ponudit će im se i društvene igre, a oni željni odmora moći će uživati u čitanju poezije ili opuštanju uz prepoznatljive melodije i šalicu mirisnog čaja ili kave, najavili su organizatori.
 
U projektu sudjeluju i studenti Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije i Akademije likovnih umjetnosti, učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn te korisnici Dislocirane jedinice - radionica Sesvetski Kraljevac, Centra za rehabilitaciju Zagreb. Mentorica je Ivana Bakal, a osmislila ga je studentica kostimografije Anamarija Prgomet. Riječ je o svojevrsnom nastavku javnog rada kolegija CaBALet ostvarenog u veljači u Muzeju Mimara.
 
S ciljem popularizacije struke uz studente i učenike na radionicama će biti i afirmirani umjetnici te majstori svojih zanata, kakvih je sve manje, a koji su se tijekom prošlog stoljeća razvijali usporedno sa scenografskom i kostimografskom strukom (krojači, majstori maske i perika, obućari). Problem je što se danas u edukaciju takvih majstora ne ulaže dovoljno, pa oni unutar kazališnih kuća koji su već pred mirovinom nemaju adekvatnih nasljednika.
 
Ulaz i sudjelovanje na radionicama su besplatni, a posjetitelje se poziva da se kostimiraju u razdoblje kojim se događaj bavi, u čemu će im s modnim dodacima pomoći i studenti TTF-a.
 
Projekt je ostvaren kao dio Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija, manifestacija koja povezuje razne kulturne događaje i kreativne industrije u Zagrebu. (Hina)