Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Od animiranog sušija do prehlađenog vuka

Premda prepoznat kao mjesto vrhunskog umjetničkog animiranog filma i njegovih autora, Animafest se s jednakom pozornošću posvećuje programima za djecu i mlade, pomno odabirući filmove koji su, između više od 300 filmova u ovogodišnjoj festivalskoj ponudi, veliki adut cijelog programa.
vrijeme: 06.06.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/

Natjecanje filmova za djecu u programima podijeljenima po dobnim skupinama donosi čak 41 kratkometražni uradak, među kojima će najbolji birati dječji žiri, najavljeno je s Animafesta, koji će se održati od 6. do 11. lipnja u Zagrebu. "Pomno odabrani naslovi za različite dobne skupine, uz obiteljske piknike, projekcije na otvorenom, te radionice animacije, garancija su da će i ovo izdanje Animafesta biti omiljeno među najmlađima", ističe se.
 
Konkurencija filmova za djecu prilika je da se upoznaju s raskoši animacijskih tehnika, od pijeska, preko crteža na staklu, klasične crtane animacije i 3D-a, pa sve do animiranog – sušija. Djeci je namijenjen i poseban Obiteljski program, subotnja jutra s obiteljskim piknicima i open-air projekcijama, dok će se u kinima, u raznim zagrebačkim kvartovima, održavati radionice animiranog filma.
 
Obiteljski program 11. lipnja u Tuškanac dovodi, među ostalim, filmove "Snijeg" o susretu obitelji male Pearl s Eskimima koji su se nenadano naselili u Pearlinom gradiću te "Spanneroo & Joe" o osamljenom gluhom dječaku čiji se čitav svijet okrene naopačke kad mu u dvorište iz svemira padne robot.
 
U prvi blok Natjecanja filmova za djecu, medijska pedagoginja Martina Peštaj uvrstila je one namijenjene najmlađim gledateljima od četiri do sedam godina. Među ostalim, tu će biti šarmantni "Lili ima goste", zatim "Konigiri-kun u kupovini", kao primjer da je moguće animirati i suši, te "Prehlađeni vuk" hrvatske autorice Ivane Guljašević Kuman.
 
Prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa za dugometražni film, film "Dječak i svijet", za starije od sedam godina, prikazat će se 4. lipnja na besplatnim open-air projekcijama, u parku Ribnjaku te kod KUC-a Travno i kod Centra za kulturu Trešnjevka, a idući dan u NS Dubrava.
 
Natjecanje filmova za djecu od sedam do deset godina, prikazuje "Sto mu gromova, tišina!" o gospodinu Bumbleu koji ne može naći mirno mjesto za popodnevni drijemež i "Zmajolov" o odvažnim mladim prinčevima.
 
Za starije od devet godina pripremljeno je nekoliko programa, na Zrinjevcu se 28. svibnja prikazuje prošlogodišnji dobitnik Animafestove nagrade publike, "Pjesma mora", a 11. lipnja dugometražni film "Avril i izmišljeni svijet" o mladoj Parižanki koja se početkom pedesetih slučajno uplete u bizarnu zavjeru, te "Phantom Boy" o dječaku koji može postati nevidljiv i spasiti svijet.
 
Mladoj publici u dobi od 10 do 14 godina namijenjeno je Natjecanje filmova za djecu, u okviru kojega se prikazuje, "O jelene!" o rogatom ljubitelju kakaa koji svakodnevno mora pomesti snijeg što mu ga pred vrata 'servira' sumnjivi potres, te "Dugi praznici" o djevojčici Louise čije se ljetovanje neplanirano produljuje.
 
Starije od četrnaest godina zanimat će natjecateljski program u kojemu ih očekuje, među ostalim, "M traži Ž", ljubavna priča u čijem je centru umjetnik sa stvaralačkom krizom koji bolju polovicu nastoji naći u novinskom oglasu i "Neobične priče", filmska antologija sastavljena od pet priča Edgara Allana Poea, koja demantira da je lektira dosadna.
 
Među pripremljenim radionicama prve "Filmske početnice" održat će se 28. i 29. svibnja u sklopu Animafestovog Obiteljskog kina & piknika, u suradnji s "Restartom", za djecu od pet do 10 godina.
 
Radionica animiranog filma za vrijeme festivala, od 6. do 10. lipnja, organizirana je i u CeKaTe-u, pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, za djecu stariju od osam godina, a u istom terminu radionicu stop-animacije vodit će u maloj dvorani kina Tuškanac animatorica Martina Meštrović. Tema je Oscarom nagrađeni hrvatski animirani film Surogat, a djeca će imati priliku naučiti animirati likove iz filma u stop-animaciji i klasičnoj animaciji na papiru.
 
Kako je broj polaznika ograničen, na radionice se treba prijaviti, dok je Animafest za sve programe namijenjene djeci pripremio Obiteljske iskaznice koje u pretprodaji do 3. lipnja koštaju 80 kuna za jedno dijete i jednog roditelja, odnosno 120 kuna za jednog roditelja i dvoje djece. (Hina)