Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Hrvatska i Turska. Povijesno-kulturni pregled'

Medžlis Islamske zajednice u Zagrebu, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Srednja Europa pozivaju na predstavljanje knjige 'Hrvatska i Turska. Povijesno-kulturni pregled' (ur. Katica Jurčević, Ozana Ramljak, Zlatko Hasanbegović). Predstavljanje će se održati u utorak, 17. svibnja 2016. u 19 sati, u Islamskom centru u Zagrebu. 
vrijeme: 17.05.2016.
mjesto: Los Angeles, USA
url: http://www.mgavran2.t-com.hr/

Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Nenad Moačanin, prof. dr. sc. Ekrem Čaušević i prof. dr. sc. Zlatko Karač.

Uvodno će govoriti dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu. Nazočnima će se obratiti Nj. E. Ahmet Tuta, veleposlanik Republike Turske u RH, a u ime urednika i nakladnika sudionike će pozdraviti dr.  sc. Zlatko Hasanbegović te prof. dr. sc. Vlado Šakić i prof. dr. sc. Damir Agičić.

„Na tragu odnosa između dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Turske, i njihove isprepletene povijesti koja može poslužiti oblikovanju zajedničkih kulturnih, gospodarskih i političkih ciljeva u budućnosti, nastala je zamisao o potrebi objavljivanja zbornika koji bi prikazao neke od ključnih trenutaka koji su ostavili dubok trag u svemu što je odredilo oba moderna nacionalna sjećanja“, ističu u predgovoru urednici ove knjige, u kojoj su objavljeni tekstovi istaknutih hrvatskih povjesničara i drugih znanstvenika o povijesti hrvatsko-turskih/osmanskih odnosa u prošlosti, napose o odnosima Dubrovnika i Osmanskog Carstva, kao i o osmanskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini na hrvatskim prostorima te o današnjim književnim i kulturnim vezama između Hrvatske i Turske.

Zbornik predstavlja vrijedan doprinos populariziranju rezultata znanstvenih istraživanja o navedenoj problematici. Svi koji ga uzmu u ruke upoznat će bogatstvo hrvatsko-turskih odnosa u prošlosti, kao i osmanskog nasljeđa u hrvatskim krajevima, ali i suvremene odnose na polju književnosti.“ (iz sažetka)

Publikaciju suizdaju Srednja Europa i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

www.srednja-europa.hr
www.pilar.hr