Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište na filmskom platnu: 'Oluja' i 'Richard II'

Pridružujući se svjetskom obilježavanju četiristo godina od smrti velikog engleskog dramatičara, kino 'Tuškanac' na velikom platnu prikazuje snimke kazališnih uprizorenja Shakespearovih drama i komedija produciranih u Engleskoj u prošloj i ovoj godini. Tako će u nedjelju, 15. svibnja, biti prikazana predstava 'Oluja' u kojoj nastupa glumačka legenda Christopher Plummer, dok će 22. svibnja biti prikazana drama 'Richard II'.
vrijeme: 15.05.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr

Nedjelja, 15. svibnja

19:00 Oluja (The Tempest, 2010.); Shakespeare Theatre in Stratford, Ontario, Canada; r: Des McAnuff; scenografija: Robert Brill; glazba: Michael Roth
DCP, snimka kazališne predstave, 131 min, hrvatski titl
Uloge: Christopher Plummer, Geraint Wyn Davies, Trish Lindström, Julyana Soelistyo, John Vickery
 
U ovome remek-djelu Shakespeare suprotstavlja strast za osvetom i želju za ljubavlju te propituje je li čovjek sposoban stvoriti novi vrli svijet. Ova live snimka nastala je tijekom tri izvedbe i to na 14 HD kamera što gledateljima pruža posebno kazališno i filmsko iskustvo.
 
Glavnu ulogu Prospera sjajno tumači glumačka legenda Christopher Plummer koji je i danas jedan od najpoštovanijih i najnagrađivanijih glumaca s engleskog govornog područja. Nakon što je u razdoblju od 46 godina šest puta bio nominiran za nagradu Emmy (od 1959. do 2005.), nagrađen je s dvije. Također, bio je nominiran za nagradu Genie pet puta (od 1980. do 2004.), a dobio je jednu. Za rad u kazalištu Plummer je zaslužio i dvije nagrade Tony (od šest nominacija); 1974. dobio je i prvu za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu u predstavi Cyrano te 1997. drugu za najboljega glumca u predstavi Barrymore.
 
Nedjelja, 22. svibnja

19:00 Richard II (2015.), Shakespeare's Globe, r: Simon Godwin; scenografija: Paul Wills; glazba: Stephen Warbeck
DCP, snimka kazališne predstave, 160 min, hrvatski titl
Uloge: Charles Edwards, David Sturzaker, Anneika Rose
 
U poetičnom liku kralja Rcharda II portretiran je čovjek riječi koji je kobno spor na djelu, za razliku od djelotvornog Bolingbrokea koji je oličenje vladarske sposobnosti.
 
Ulaznica 50 kuna, za članove FP 25 kuna.
Zbog velikoga interesa publike rezervirane ulaznice treba kupiti dva dana prije projekcije.
Distribucija: Pannonia Entertainment, Mađarska