Preskočite na glavni sadržaj

Predstava o turbo folk kulturi u ZKM-u

U Zagrebačkom kazalištu mladih u tijeku su pripreme za premijeru nove predstave, 'Folk Acts', koja će se održati u petak, 13. svibnja, u 22,30 sati, u Foyeru Kazališta. Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas.
vrijeme: 13.05.2016. 22,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.
 
''Folk Acts neće se baviti moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra.
 
Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi “Folk”, možemo okarakterizirati kao “narod”, dok “Acts” možemo prevesti kao “činove”, terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol “činiti”.
 
Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu “događanje naroda”, koje je u projektu svedeno na pretumbavanje postavki izvedbe roda u kazalištu i izvedbe tijela i roda u folk glazbi'' - ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.
 
Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj zvuka je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Marino Frankola, inspicijentica Milica Kostanić, a producent Mario Gigović. Ujedno, predstava je njegov diplomski ispit na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom dr.sc. Darka Lukića.
 
Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom On entertainment.