Preskočite na glavni sadržaj

Izložba suvremenog hrvatskog dizajna gostuje u Beču

Nakon pet godina tijekom kojih je gostovala u nekoliko europskih gradova, izložba suvremenog hrvatskog dizajna 'In a Nutshell' od srijede gostuje u galeriji Designforum, u bečkom Museumquartieru.
vrijeme: 04.05.2016.
mjesto: Beč; MuseumsQuartier, Museumsplatz 1/5
url: http://www.mqw.at
Projekt 'In a Nutshell' pokrenuli su 2009. Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i Ministarstvo kulture, kako bi se domaći suvremeni dizajn na međunarodnoj sceni predstavio kroz kritički relevantan pregled njegovih najzanimljivijih pojava.

Izložba je fleksibilna za putovanja i postavljanje u različitim izložbenim prostorima u Europi i svijetu, što omogućuje da se nadopunjava, pa je i njezina bečka verzija osvježena s nekoliko novih projekata koji reflektiraju aktualne promjene na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

Prvo ovogodišnje gostovanje izložbe u Beču dogovoreno je kao uzvratni posjet nakon izložbe "Primijenjeno & svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn", održane prošle godine u Galeriji Klovićevi dvori.

U sklopu otvorenja predavanje o suvremenom hrvatskom dizajnu održat će kustosica izložbe Koraljka Vlajo.

Po njezinim riječima, zamišljena kao relativno mala izložba praktičnog, fleksibilnog formata izložba se našla pred kontradiktornim zadatkom da u vrlo ograničenom postavu predstavi radove iz čak tri izuzetno različita dizajnerska područja - grafičkog i modnog dizajna te dizajna proizvoda.

Izložba je prvi put postavljena 2012. Zagrebu, nakon čega je gostovala u Bruxellesu, u galeriji Design Flanders, na Beogradskom tjednu dizajna, na velikoj izložbi "Everyday Discoveries" u Helsinkiju, Svjetskoj prijestolnici dizajna, Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture 2012. te na tjednima dizajna u Sofiji, Skoplju i Tirani.

"Priča zvana In a Nutshell skica je za portret suvremenog hrvatskog dizajna kroz specifičan dio hrvatske dizajnerske prakse. Kako joj ime kaže, to je kratka, koncizna priča: prikazom malog broja vrsnih dizajnerskih radova pars pro toto pokušali smo naznačiti trenutno najzanimljivije pojave na domaćoj dizajnerskoj sceni", stoji u najavi HDD-a.

Izložba u bečkom Designforumu bit će otvorena narednih mjesec dana.
(Hina)