Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija 'Samoubojiti kosturko' u Galeriji ULUPUH

Izložba Janka Belaja pod nazivom 'Samoubojiti kosturko', s tridesetak fotografija na kojima autor prati svoj izmišljeni lik Kosturka koji se bezuspješno pokušava ubiti, otvara se danas, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.
vrijeme: 03.05.2016.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
'Prvotni koncept praćenja Kosturka kao lika koji se poput samoubojice iz Alana Forda, bespovratno izgubljenog u stvarnosti koja ga okružuje, bezuspješno pokušava ubiti, pretvara se u svojevrsno razmatranje otuđenja pojedinca općenito', objasnio je autor u predgovoru izložbe.

Belaj kaže kako konačna recepcija njegove sudbine više ne ovisi isključivo o autorstvu koncepta jer se na taj način Kosturko pojavljuje kao djelatni koautor. "Ipak se naposljetku radi o njegovim kostima", zaključio je.

Fotografije su snimljene camerom obscurom u autorovoj izvedbi, s rupicom mikro veličine koja daje oštrinu slici, dok istovremeno omogućuje manipulacije dosvjetljavanjem i zasjenjivanjem tijekom ekspozicije.

'Fotografijom obično dokumentiram raznorodne scene po željama klijenta ili pejzaže u kojima se nađem, no s kolekcijom 'Samoubojiti Kosturko' krenuo sam u istraživanje čiji ishod ne pokušavam unaprijed definirati', ustvrdio je Belaj u svom tekstu "Kako ubiti neživo?".

Kustos izložbe Krešimir Oremović smatra kako fotonovelu o Kosturku prati spoznaja glavnog lika da mu se smrću, koja prethodi, zapravo ništa bitnog/ništa novog niti nije dogodilo što definira njegov 'mrtvački modus vivendi', neumorno traganje za efikasnom metodom samoubojstva. "To, da se u biti ništa nije dogodilo, već se tek ima dogoditi, poanta je priče", dodao je.

Zagrebački fotograf Janko Belaj (1965.) objavio je prve radove krajem sedamdesetih godina, otkad je opremio više izložaba i monografija s područja povijesti umjetnosti. Radio je za više raznih izdavača, marketinških agencija i dizajnerskih kuća, a 1998. osniva prvi domaći portal posvećen fotografiji (fotozine.org). Njegova izložba u Galeriji ULUPUH bit će otvorena do 13. svibnja, a ulaz je slobodan.
(Hina)