Preskočite na glavni sadržaj

'Filumena Marturano' premijerno 7. svibnja u 'Gavelli'

Nova premijera zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavelle' bit će u subotu, 7. svibnja, dramska komedija 'Filumena Marturano' talijanskog dramatičara i filozofa Eduarda De Filippa, koju istaknuti kazališni redatelj Dražen Ferenčina režira kao predstavu usredotočenu na odnose i emocije, u kojoj naslovni lik tumači Anja Šovagović Despot.
vrijeme: 07.05.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr

Kako se ističe u najavi, riječ je o rasnoj melodrami jedne od ključnih osobnosti talijanskog teatra 20. stoljeća, koja u svoje središte postavlja lik žene "čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjuje".
 
"Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju 'moralnog', a drama čijim je glavnim likom provocira nas svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima", dodaje se u najavi.
 
Osim samog De Filippa, "tekst iz kojeg ključa neiscrpna životna energija i vječna iskonska snaga Mediterana", napisan 1946., režirali su Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Laurence Olivier i mnogi drugi, a lik Filumene, na pozornici i na filmu, igrale su mnoge velike glumice - gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u "Braku na talijanski način", gdje joj je partner bio Marcello Mastroianni.
 
U najnovijoj Gavellinoj produkciji utjelovit će ju nagrađivana kazališna, televizijska i filmska glumica, spisateljica i glazbena umjetnica Anja Šovagović Despot, uz koju glumački ansambl još čine Dražen Kühn (Domenico Soriano), Zoran Gogić (Alfredo Amoroso), Perica Martinović (Rosalia Solimene), Anja Đurinović (Diana), Natalija Đorđević (Lucia, sobarica), Nenad Cvetko (Umberto), Amar Bukvić (Riccardo), Nikola Baće (Michele), Đorđe Kukuljica (Odvjetnik Nocella) i Ivan Grčić (Svećenik).
 
Predstava se igra u prijevodu Borisa B. Hrovata, dramaturginja je Ana Prolić, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Renato Švorinić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.
 
"Za De Filippa sadržaj je važniji od forme, a srce snažnije od razuma, pa bi i ova 'Filumena' u režiji Dražena Ferenčine ponajprije trebala biti predstava jakih osobnosti, usredotočena na odnose i emocije, zaronjena u oprečnosti jednog 'suludo životnog podneblja'", stoji u najavi. (Hina)