Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska tradicijska glazba u jazz obradi

Multiinstrumentalist i pokretač projekta Jazz Ex Tempore u Opatiji Elvis Stanić okupio je tim glazbenika iz svih dijelova Hrvatske koji su sudjelovali na prošlogodišnjem Jazz Ex Temporeu te oni zajedno snimaju album s tradicijskom hrvatskom glazbom u jazz obradi, a u pripremi je i prvi hrvatski 'Silent Concert' tijekom ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala u Opatiji, najavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu.  
vrijeme: 27.04.2016.
url: http://www.liburniajazz.hr/

U projektu nazvanom "criss - CROss" sudjeluju Elvis Stanić kao gitarist i harmonikaš, violinist iz Dalmacije Marko Ramljak, tamburaš iz Slavonije Filip Novosel, klavirist iz Međimurja Maasej Kovačević, riječki bubnjar Tonči Grabušić i kvarnerski kontrabasist Damjan Grbac.

Stanić je pojasnio da naziv projekta proizlazi iz pojma križaljka, a to podrazumijeva križanje i miješanje različitih hrvatskih tradicijskih glazbi. "Uzimamo glazbu iz cijele Hrvatske i prevodime je na jazz jezik ali ostavljamo prepoznatljive tradicijske elemente", rekao je Stanić.

Glazbenici projekta "criss-CROss" stvaraju glazbu za album u opatijskoj Villi Antonio, čija je dvorana pretvorena u privremeni glazbeni studio. Album će objaviti Croatia Records, kazao je Stanić. Uz obrade tradicijskih hrvatskih pjesama, snimaju se i autorske skladbe sudionika projekta, nadahnute izvornom glazbom.

Jedinstvena prezentacija tako stvorenog glazbenog materijala bit će 1. srpnja na opatijskoj LJetnoj pozornici u sklopu Liburnia Jazz Festivala na "Silent Concertu", prvi put u Hrvatskoj. Stanić je istaknuo da već godinama priželjkuje ostvarenje koncerta tog tipa. Na "Silent Concertu" su izvođači i publika izmiješani, tako da nema klasične pozornice i gledališta. Gledatelji mogu sjediti neposredno uz glazbenike, a jedni i drugi će pomoću bežičnih slušalica pratiti izvedbu savršenog zvuka na razini studijske snimke. 

Taj koncert će snimati CMC televizija, a dio materijala će se koristiti za video spot projekta. (Hina)