Preskočite na glavni sadržaj

Fiofest 2016. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija

U četvrtak, 28. travnja 2016., u 19 sati, u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se Fiofest – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija, hrvatskog skladatelja, melografa, dirigenta, zborovođe i glazbenog pedagoga, koji je predanim radom od zaborava spasio velik i značajan dio hrvatske kulturne baštine.  
vrijeme: 28.04.2016.
mjesto: Zagreb, NSK
url: http://www.nsk.hr

Na dan kada bi maestro Fio proslavio svoj 92. rođendan, pjesmom će mu odati počast čak jedanaest klapa sa šireg područja grada Zagreba: Bošket, Poj, Obilanca, Slavić, Prvi komin Snježanin, Dišpet, Petrada, Ćakulone, Sagena, Armorin, Nostalgija. Posebni glazbeni gosti bit će nekadašnji članovi Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskom prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Uvodnu riječ dat će dr. sc. Joško Ćaleta, ugledni hrvatski etnomuzikolog i glazbeni voditelj.

Koncertu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prethodit će glazbeno druženje u Parku Dinka Fija, koje će započeti u 17 sati u organizaciji ansambla Prvi komin Snježanin i sudjelovanje članova nekadašnjega Dječjeg zbora RTV-a Zagreb.

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studeni 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Jedan je od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.) Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu skrbi o značajnom dijelu ostavštine Dinka Fija, koji joj je sâm Maestro povjerio u naslijeđe. Organiziranjem Fiofesta Knjižnica želi iskazati zahvalnost i odati počast ovome velikanu hrvatske glazbe, koji je i sâm bio čest i rado viđen gost u njezinim prostorima. (NSK)