Preskočite na glavni sadržaj

Glazbeni, plesni i izložbeni program 8. ETNOFILm festivala

Od 28. do 30. travnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja održava se ETNOFILm festival koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Sve projekcije filmova su besplatne, a uz bogat filmski program posjetitelje festivala očekuju i zanimljiva predavanja, radionica za najmlađe te izložba, kao i jedinstveni glazbeni program.
vrijeme: 28.04.2016.
mjesto: Rovinj
url: http://www.etnofilm.com/

Izložba Emanuela Mathiasa  – 'Primatolog / O odabiru primjerene distance'
 
Galerija Sv. Toma u Rovinju
Četvrtak, 28. 4. 2016. u 20 sati
 
Tradicionalno, ETNOFILm dio svog programa posvećuje i ostalim formama vizualne reprezentacije kulture. U suradnji s Galerijom Mirosav Kraljević, Udrugom FARO11 i Zavičajnim muzejom Grada Rovinja, u četvrtak 28. 4. 2016. u 20 sati, u Galeriji Sv. Toma predstavit ćemo izložbu „Primatolog / o odabiru primjerene distance“.
 
U okviru projekta Primatolog / O odabiru primjerene distance umjetnik je pratio skupinu primatologa i etnologa na istraživačkom putovanju u Indoneziji. Promatranjem onih koji promatraju, sami istraživači postali su predmet istraživanja, pri čemu se otvorilo pitanje do koje mjere je moguće učiniti vidljivim složeni istraživački proces na terenu korištenjem umjetničkih alata. Glavna teza rada je da se u filmskoj reprodukciji promatrane situacije pojavljuje novi oblik percepcije koji upotrebljava sinkronizirani, simultani prikaz različitih perspektiva na isti događaj, novi oblik koji poništava hijerarhijski odnos između promatrača i predmeta promatranja. Cilj rada je usmjeriti pozornost na u pravilu nevidljivog promatrača (istraživača), kao i na onoga koji promatra tog promatrača (umjetnika), i to kroz proučavanje i prisvajanje znanstvenih metoda poput onih koje se koriste za proučavanje modela ponašanja u divljini (priroda, džungla), ali i kroz istraživanje osobnih arhiva primatologa.
 
Emanuel Mathias završio je Akademiju vizualnih umjetnosti u Leipzigu. Sudjelovao je na umjetničkoj rezidenciji Yogjakarta u Indoneziji (2014/2015.) te na umjetničkoj rezidenciji u Bauhaus Dessau (2013.). Recentno je izlagao na izložbi Art, Freedom and Lebensfreude u C/O BerlinBerlin (2025.), na izložbi Memories Compounded (s Ivetom Vaivode) u Goethe Institutu u Mexico City-u (2015.) te na izložbi Kino und der kinematographische Blick u Kunsthalle Memmingen (2013.)
 
Ulaz na izložbu je besplatan, a izložbu se može razgledati za vrijeme trajanja festivala, do 30. travnja.
 
Večer indijskog plesa

Gradsko kazalište „Antonio Gandusio“ u Rovinju
Petak, 29. 4. 2016. u 20 sati

Povodom Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, u vrijeme trajanja festivala, ETNOFILm vas vodi na još jedno “audio-vizualno” putovanje te s ponosom predstavlja Večer klasičnog indijskog plesa. Gosti će imati priliku doživjeti Bharatanatyam i Kathak u svojim najčišćim formama,
originalnim koreografijama starih gurua iz Indije, a koje pleše renomirana indijska plesačica Smt. Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar Arvind. Smt. Chitra Arvind nagrađivana je plesačica iz Karnatake s više od dvadeset godina profesionalnog iskustva kao plesačica, koreografkinja te plesna pedagoginja. Umjetnička je voditeljica Rhythmotion-a, škole klasičnog i suvremenog indijskog plesa. Plesala je sedam godina kao solistica u Shobana Jeyasingh Dance kompaniji iz Londona, a poslijednjih trinaest godina djeluje kao umjetnica na tlu Indije iz koje često gostuje po svijetu (Amerika, Europa i cijela Azija). Alar Arvind je njezina kćerka i nasljednica, koja Bharatanatyam i Kathak prakticira od 2009. Već je sudjelovala na raznim festivalima plesa diljem svijeta.
 
Bharatanatyam, najpopularniji klasični ples s juga Indije, univerzalno je prihvaćen kao vrlo istančana ekspresija indijske kulture. Kao ritualna umjetnost, njegova intimna veza sa hramom zrcali neprimjetne osjećaje poklonika i reflektira nutrinu hindske kulture. U sebi reflektira principe zapisane u Natyashastri te je kao takav preživio u Indiji kroz sve njezine raznolike i veličanstvene forme i raspoloženja, koje je sakupio u sebe tijekom mnogih stoljeća.
 
Kathak je klasični ples sa sjevera Indije, a ime mu potječe od riječi katha koja znači “priča”. U tom smislu, Kathak plesač/ica je narator koji prenosi mitološke priče iz hramova Indije dok ih pleše u ekstazi. I Kathak vuče svoje korijene iz Natyashastre, ali je za razliku od Bharatanatyama poprimio utjecaj mogulskih vladara te puno prije Bharatanatyama prešao iz hramova na dvor gdje se tranformirao i u zabavni ples, a ne više samo ritualni.
 
Cijena ulaznica za Večer indijskog plesa u pretprodaji iznosi 35,00 kuna, na dan izvedbe iznost će 50,00 kuna. Pretprojana mjesta: Agencija Planet i Yoga centar Sadhana.
 
Ulaznice se mogu rezervirati po pretprodajnoj cijeni e-mailom na tamara@etnofilm.com.
 
Završni party
 
Gdin. Smeđi Šećer u Rovinju
Subota, 30. travnja 2016. u 22 sata
 
Završno festivalsko druženje zakazano je za subotu 30. travnja od 22 sata u meksičkom restoranu Los Amigos, a začinit će ga neponovljivi gdin. Smeđi Šećer eklektičnom selekcijom vinila. Smeđi Šećer nepatvoreni je vinilni DJ koji od 2007. godine podastire riječke plesne podije uzavrelim funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila. Životno posvećen pronalaženju apsolutne ugode, slaganju soničnih kolaža i iskopavanju iskonskog groovea, ogoljene i iskrene magije koja se može pronaći u rijetkim studijskim trenucima oviniljene diskografske povijesti.

Ulaz na završni party je slobodan i otvoren za sve željne zabave, dobre glazbe i međunarodnog druženja.