Preskočite na glavni sadržaj

Izložbom 'Ivo Dulčić: Radovi iz privatnih kolekcija' otvara se Art salon Zagreb

Izložbom petnaestak ulja na platnu 'Ivo Dulčić: Radovi iz privatnih kolekcija' u srijedu će biti otvoren Art salon Zagreb, novi galerijski prostor koji će osim izložbi publici nuditi i promocije, književne večeri i druge kulturne sadržaje, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Zagrebu.
vrijeme: 27.04.2016.
mjesto: Zagreb

Prva izložba Salona posvećena je hrvatskom slikaru Ivi Dulčiću u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, a kako je na konferenciji za novinare istaknuo likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Igor Zidić, na izložbi su zastupljena djela iz privatnih zagrebačkih kolekcija inače manje dostupna javnosti od kojih se tri ili četiri mogu svrstati među umjetnikova remek-djela.
 
Ivo Dulčić (1916.-1975.) slikao je uglavnom dubrovačke, mediteranske krajolike, portrete, mrtve prirode i interijere, a njegova se djela, između ostaloga, nalaze u zbirkama Moderne galerije i Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Galerije umjetnina u Splitu te u privatnim zbirkama.
 
Jasna Mrakovčić najavila je da će u Art salonu Zagreb nakon Dulčićeve izložbe biti postavljena i izložba fotografija Stanka Abadžića, a osim galerijske djelatnosti Salon će organizirati i aukcije umjetnina.
 
Mrakovčić je podsjetila i na povijest zgrade u Ilici na broju 12, gdje se nalazi prostor Salona. Zgrada je izgrađena 1879., po projektu arhitekta Franje Kleina, a od 1933. do 1938. bila je u vlasništvu Ivana Meštrovića koji je u istom prostoru imao svoju galeriju.
 
Poslije 1945. u zgradi je bio najprije britanski konzulat, potom British Council, a sada se, kako je rekao Zidić, taj prostor opet vraća umjetnosti te će zagrebačkoj publici nuditi izložbe, promocije i druge kulturne sadržaje.
 
Projekt Art salona Zagreb, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, ostvaren je zahvaljujući ulaganju Snježane i Vlade Mužara koji godinama žive i rade u Švicarskoj i koji smatraju da grad Zagreb zaslužuje ovakvo mjesto posvećeno umjetnosti i kulturi. (Hina)