Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreni 26. Marulićevi dani i dodijeljene Nagrade Marin Držić

Zamjenica ministra kulture Ana Lederer otvorila je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Festival hrvatske drame 'Marulićeve dane' te tom prigodom uručila nagrade za dramsko djelo Marin Držić.
vrijeme: 21.04.2016.
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr/

Ana Lederer je prilikom dodjela nagrada istaknula da su "Marulićevi dani" značajan nacionalni festival koji se održava 26. godinu za redom,  koji je preživio sve koncepcijske pokušaje preinaka i iznimno je važan, nacionalno-  za HNK Split  te za splitsku publiku koja uvijek hrli na predstave.
 
"Nagrada Marin Držić je iznimno važna jer u centar stavlja hrvatskog dramskog pisca, podupire izvođenje hrvatske drame na domaćim pozornicama i to je nagrada za koju možemo reći da joj želimo daljnjih 260 godina života", rekla  je Lederer.
 
Prvu nagradu dobio je Dino Pešut za tekst "Veliki hotel Bezdan", druga je pripala Davoru Špišiću za tekst "Na gumama su...", a treću su podijelile Sanja Porobija za tekst "Zašto da išta mijenjam" i Una Vizek za tekst "Nema života na Marsu".
 
Pešut  je za svoj dramski tekst, među ostalim, rekao da propituje određene političke trenutke ili pojave koje nas okružuju u čitavom svijetu. Njegov tekst govori o geopolitičkim pitanjima koja su po njemu podzastupljena u suvremenom kazalištu.  "Zapravo sva tri teksta na neki način promišljaju imamo li mi uopće ikakvog izbora ili su to samo neke silnice koje nas ostavljaju relativno usamljenima", rekao je Pešut.
 
Drugonagrađenom Davoru Špišiću večerašnja nagrada nije prva na tom festivalu.  "Ovo mi je treći put da primam Držića. Ne samo ovaj festival već i nagrada  Ministarstva kulture su dobar kerozin, energija dramskih pisaca, to je dodatna etiketa da se javnost bolje upozna s našim radom. Pogotovo ovako kad je natječaj anoniman, nagradu dobiva tekst, a ne ime i prezime, rekao  je Špišić.
 
Sanja Porobija koja je prvi put dobila nagradu Držića je istaknula da to za nju posebna čast. Za "Marulićeve dane je rekla kako se radi o manifestaciji koja daje potporu dramskim piscima i umjetnicima.  Ona je treće mjesto podijelila s Unom Vizek koja je rekla kako je inspiraciju za svoj  tekst dobila iz svoje bliske okoline. "Ovaj natječaj mi znači jako puno, pogotovo zato jer nisam profesionalni pisac i jako mi je teško doprijeti do kazališta, biti vidljiva. Bitno mi je da se na ovaj način moj rad prepozna", izjavila je Vizek.
 
Nagrade Marin Držić dodjeljuje Ministarstvo kulture radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva, a uz brončane skulpture akademskog kipara Damira Matušića prvonagrađeni autor dobiva novčanu nagradu od 40 tisuća kuna, drugonagrađeni 30 tisuća, a trećenagrađeni 20 tisuća kuna. Usto, Ministarstvo se obvezuje da će sufinancirati postavljanje nagrađenih tekstova na scenu.
 
Ove će godine u sklopu popratnoga programa Marulićevih dana studenti glumačkih akademija javno čitati nagrađene drame.
 
Nakon tradicionalnoga uručenja nagrada Marin Držić, kao prva predstava u konkurenciji 26. Marulićevih dana izvedena je drama Elvisa Bošnjaka "Kašeta Brokava" u režiji Nenni Delmestre i izvedbi splitskoga HNK.
 
U konkurenciji za festivalske nagrade Marul tijekom Festivala bit će izvedeno još devet predstava po izboru kazališnog kritičara Igora Ružića.  Zagrebački HNK izvest će predstavu Matije Ferlina "Mi smo kraljevi a ne ljudi", a riječki HNK predstavu Olivera Frljića i Tanje Miletić Oručević "Kompleks Ristić", nastalu u produkciji HNK Zajc, ljubljanskoga SMG-a, beogradskog Bitef teatra i skopskoga MOT-a.
 
GDK Gavella iz Zagreba nastupit će s predstavom "U registraturi" prema romanu Ante Kovačića i u režiji Darija Harjačeka, Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu Dine Pešuta "(Pret)posljednja panda ili statika" u režiji Saše Božića, a Teatar &TD predstavu Zlatka Burića "Kabaret tamne zvijezde".
 
U produkciji Eurokaza bit će izvedena predstava "Bife Titanik" po tekstu Ive Andirća i u režiji Branka Brezovca, a u produkciji Četveroruka/Plesni centar Puls predstava "Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE." u režiji Martine Petković Liker.
 
Bosansko narodno pozorište iz Zenice nastupit će s predstavom "Sveto S" u režiji Tanje Miletić-Oručević, a Teatro VERRdi iz Zadra izvest će "Igre proljeća i smrti" Vladana Desnice u režiji Juraja Arasa.
 
O festivalskim nagradama Marul odlučivat će ocjenjivački sud u kojemu su teatrologinja Viktoria Franić Tomić, glumac i prevoditelj Belmondo Miliša, dramski pisac Mislav Brumec, novinar i redatelj Davor Mojaš te redateljica Katja Pegan.  Festival će 28. travnja zatvoriti "Leda" Miroslava Krleže u izvedbi praškoga kazališta Činoherní klub, koja će biti izvedena izvan konkurencije.  Osim na pozornici HNK, predstave i ostali festivalski programi odigravat će se i na komornoj Sceni 55, u foyeru HNK, Amfiteatru Doma mladih, bivšoj ambulanti splitskoga brodogradilišta te u Nečujmu na Šolti, a u sklopu festivala održat će se i pjesnička manifestacija "Ča, more, judi". (Hina)