Preskočite na glavni sadržaj

Petra Dančević, Jelena Janković, Vladimir Končar / U pokretu

U ponedjeljak, 18. travnja, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu, otvara se izložba troje umjetnika - Petre Dančević, Jelene Janković i Vladimira Končara pod nazivom 'U pokretu'. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja.
vrijeme: 18.04.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.inmusicfestival.com/
Kao polazište i početnu poveznicu u svome izložbenom projektu ovo je troje autora, abecednim redom, Petra Dančević, Jelena Janković i Vladimir Končar, postavilo svoju umjetničku suradnju s plesnom umjetnicom i koreografkinjom Mašom Kolar.

Pored nekoliko ostvarenih projekata s Kolar, uključujući najnoviji ovogodišnji, u izložbu je uključen i odabir ostalih, zasebnih umjetničkih radova svakog od troje umjetnika ponaosob i njihovih izvedbi u kombiniranim suradničkim parovima.

Osnovnu sponu svih prezentiranih radova čini pokret, plesni (i dramski) – izražen u modernom baletu i suvremenom plesu (ili pak u kazališnoj predstavi).

Vladimir zapisuje: „Pokret kao kombinacija energije i senzibiliteta ukida objekt tijela. U tom misaonom procesu pokret postaje osnova istraživanja. Proces nastanka spaja nas troje umjetnika u kreiranju različitih plesno-kazališnih produkcija te prikazuje sve segmente rada...“
Izložbu čine, sumarnim nabrajanjem pojedinih izloženih djela svakog autora, premda se oni najčešće višestruko isprepliću i međusobno nadopunjuju: plesni kostimi, skice kostima, dokumentarne fotografije procesa rada na izradi kostima i početnih radnih proba, plesne i kazališne umjetničke fotografije plesača i glumaca (pa tako i istih tih kostima) u pokretu – na plesnom podiju ili u teatru, te finalne produkcije u obliku videa, samostalnih kratkih filmova i nastajanja vizualnih identiteta predstave kroz plakate i brošure.

Popratna događanja u sklopu izložbe dvije su radionice otvorene za javnost: radionica J. Janković  Pokret u fotografiji i radionica P. Dančević Kazališni i plesni kostim ili kako stvoriti iluziju na sceni. Mirjana Tomašević Dančević

Petra Dančević je kostimografkinja iz Zagreba (rođ. 1982. u Zagrebu), magistra tekstilnog i modnog dizajna – modul: kostimografija, s diplomom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dizajnirala je (i izradila) kostime za brojne opere, drame, balete, predstave suvremenog plesa, mjuzikle, dječje predstave i filmove, u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Jelena Janković je umjetnička fotografkinja iz Beograda (rođ. 1985. u Beogradu). Autorica je fotografija u 30 kazališnih produkcija. Bila je službena fotografkinja Bitef festivala, a trenutačno Nacionalnog ansambla Kolo. Dobitnica je međunarodnih nagrada za fotografiju, prvu nagradu na Rovinj Photodays 2015. u kategoriji Moda. Živi i radi na relaciji Beograd – Zagreb.

Vladimir Končar je multidisciplinarni vizualni umjetnik i dizajner, Zagreb, (rođ. 1978. u Bjelovaru). Djeluje na području novih medija (instalacije, performansi, animirani film, video, interaktivna web sučelja, multimedijalni postavi muzeja i izložbi). Suosnivač je multimedijalnog dizajn studija Revolucija. Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada, a radovi su mu objavljeni u renomiranim publikacijama za područje umjetnosti i dizajna.