Preskočite na glavni sadržaj

Crowdfunding Dox Zagreb - događaj posvećen financiranju domaćih filmova

Crowdfunding Dox Zagreb događaj je kojem je cilj okupiti domaće filmske kreativce, djelatnike i entuzijaste, a posebno ljubitelje dokumentarnog filma kako bi sudionicima prenijeli iskustva kolega koji su bili uspješni u grupnom financiranju. Ovaj jedinstveni događaj održat će se 8. travnja u MM centru, u organizaciji Crowdfunding.hr i produkcijske kuće Restart s Dokukinom.
vrijeme: 08.04.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; MM centar / SCZG, Savska 25
url: http://www.crowdfunding.hr

U proteklih nekoliko godina grupno financirani filmovi osvojili su 11 nominacija za prestižnu nagradu američke filmske akademije Oscar, a 2013. jedan od njih, dokumentarni film 'Inocente', čak je osvojilo zlatni kipić.

Svjetska filmska industrija raste na krilima crowdfundinga stoga se želi domaćim filmašima predstaviti ovakvu mogućnost financiranja i promocije vlastitih projekata.

U Hrvatskoj je putem crowdfundinga do sada prikupljeno preko 10 milijuna kuna za projekte različitih kreativaca, individualaca, poduzetnika i umjetnika.

'Modri Kavez' splitske redateljice Brune Bajić, 'Kapetan i sirena' Borisa Veličana i Liburnia Film Festival neki su primjera domaćih grupno financiranih projekata. Predavači i panelisti vodit će vas kroz osnovne koncepte grupnog financiranja.

“Crowdfunding kreira posebnu vezu između publike i redatelja koja nadograđuje film tijekom njegovog nastajanja. Novac je samo sporedna stvar koju dobijete ako ste uspjeli održati tu vezu.“ Izjavljuje Hrvoje Hafner, organizator događaja.

U sklopu konferencije održat će se hrvatska premijera grupno financiranog dokumentarnog filma o crowdfundingu 'Kapital C' Jørga Kundingera i Timona Birkhofera.

'Kapital C' je prvi dugometražni dokumentarni film posvećen crowdfundingu, odnosno grupnom financiranju, a produciran upravo uz pomoć Kickstarter platforme te podrške 586 ljudi iz 24 zemlje. Redatelji su tijekom tri godine pratili crowdfunding pionire po Americi kako bi nastao film koji donosi inspiraciju i nadu ali i strahove nove generacije nezavisnih stvaraoca koji žele doprijeti direktno do publike i tako pokrenuti svoje projekte.
 
Program:
 
18:00h  Otvorenje konferencije

18:05h  Kako je crowdfunding osvojio 11 nominacija za Oskara
- Hrvoje Hafner

18:20h  Crowdfunding iskustvo: Modri Kavez
- Bruna Bajić

18:40h  Crowdfunding iskustvo: Liburnia Film Festival
- Restart

19:00h  pauza

19:15h  Panel: Može li filmove financirati publika?
Moderator: Hrvoje Hafner
Sudjeluju: Bruna Bajić, HAVC, Restart/DokuKino

20:30h  pauza

21:00h  Premijera dokumentarnog filma ‘Capital C’
Redatelji: Jørg Kundinger i Timon Birkhofer