Preskočite na glavni sadržaj

Počeo deseti 'Pričigin'

Počeo deseti 'Pričigin'
Deseti Festival pričanja priča 'Pričigin' otvoren je u utorak, 29. ožujka navečer u amfiteatru Doma mladih u Splitu, gdje će se održavati do subote, 2. travnja.
vrijeme: 29.03.2016.
mjesto: Issy les Moulineaux, France
Tijekom uvodnoga obraćanja, voditelji Petar Filipić i Renato Baretić objavili su publici koja je ispunila sva mjesta kako je do ove godine 22.500 ljudi slušalo 352 pripovjedača koji su ispričali 450 priča.
 
Baretić je istaknuo kako im je kad su osnivali festival bilo važno koje će ime nositi, jer su im dotadašnje ideje sve bile birokratske i dosadne. "Došao sam kod svojih Utorkaša i rekao im da mi pomognu pronaći ime za festival pričanja. Dražen Čulić se u trenutku dosjetio i rekao neka bude Pričigin čime je postao kum festivala", rekao je Baretić.
 
Petar Filipić je rekao da je početku festivala postojala skepsa hoće li imati publiku jer takvih iskustava u Hrvatskoj dotad nije bilo. Bio je neizvjesno hoće li pisci uopće uspjeti na taj način pričati, a kao najveći problem tko će to sve financirati, rekao je Filipić.
 
Najvjernijim posjetiteljima večeras su podijeljene prigodne majice Pričigina.
 
Nakon uvodnih riječi prve večeri pripovijedali su neki od najpoznatijih hrvatskih pisaca. U prigodi desete obljetnice Pričigina na temu Desetka pripovjedali su tzv . ne-splitski književnici koji su u nastupali prošlih devet godina. Patricija Vodopija mikrofon je prepustila Emiru Imamoviću Pirki, Zrinki Pavlić, Rujani Jeger, Marinku Koščecu, Zoranu Krušvaru, Nenadu Stipaniću i Gordanu Nuhanoviću. Kasnije na autorskoj večeri Zijah Sokolović pričao je na temu "Zike virus".
 
"Pričigin" traje do subote a u različitim splitskim prostorima priče će pričati tridesetak književnika iz Hrvatske, BiH i Slovenije.
 
Među ostalim u kavani "Semafor" u petak će se održavati i burza pročitanih knjiga "Knjige na vagu, knjige na metre" a građani mogu odnijeti onoliko knjiga koliko donesu. Sve knjige koje ostanu na štandu donirat će romskoj knjižnici "Kalje alu Bajaš- Romski put" iz Kutine. Večer Nikolićâ i romskih priča na temu "Poso-kuća, kuća-poso" održat će se u kavani hotela "Bellevue" gdje će pričati Željko Nikolić, Dragan Nikolić, Drago Nikolić i Stanoja Nikolić.
 
U Gradskom kazalištu mladih u subotu će se održati dječji program pričanja na čakavštini "PriČAgin". Nastupat će učenici osnovnih škola izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju , a u hotelu "Park" na temu "Tajna veza picigina i Pričigina" pričat će splitski piciginaši i članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice.
 
(Hina)