Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Tkalčić / Drugdje ali ovdje

U četvrtak, 24. ožujka, u 19 sati,  u Galerijskom centru Varaždin, otvara se izložba Ivane Tkalčić pod nazivom 'Drugdje ali ovdje'.
vrijeme: 24.03.2016.
mjesto: Varaždin; Galerijski centar Varaždin, Uska ulica7
url: http://gcv.hr
Projekt se sastoji od karata gradova, ulaznica muzeja i galerija, karata prijevoznih sredstava, bilješki o destinacijama i plana putovanja te fotografija putovanja. Svi navedeni elementi su transformirani i djeluju manje prepoznatljivo, no njihova originalna forma premda na prvi pogled izmijenjena, još uvijek sadrži vibracije prijašnjih predmeta.

U zadnje dvije godine posjetila sam dvanaest gradova: Beč, Berlin, Bratislavu, Budimpeštu, Dresden, Hamburg, Köln, London, Ljubljanu, Munich, Prag, Veneciju. Duža putovanja potaknula su me na osvješčivanje i razmišljanje o sjedanju, o stvarnosti, o sličnosti i različitosti, o identitetu. Nešto se počelo mijenjati, otvarati. Susret s identitetom drukčijim od mojega, imala sam osjećaj da izlazim izvan sebe, dobivam bolji uvid u sebe, lakše prihvaćam, razumijem, spoznajem.


Ovi radovi su moja materijalizirana sjedanja koja se pretapaju i preklapaju, stvarajući dojam višedimenzionalnosti sjedanja i misli u kojima se u jednom gradu sjedam drugoga, a razmišljam o posjeti trećega, gdje se sva iskustva dotiču i rasplinjavaju u jednoj točki, točki viđenja nečega tako poznatog, a opet tako stranog. To je proces putovanja unutarnjeg i vanjskog, stvarnog i iluzornog, iz stanja u stanje, putovanja onoga negdje drugdje, a zapravo ovdje. Ili samo ovdje, jer sve što doživljavamo kao drugo je zapravo ovdje.

"I to neprestano kruženje, s jednom točkom na zemlji koja određuje smisao tom kretanju, koja ga čini odlaženjem i vraćanjem, a ne lutanjem, značilo je za njega stvarnu ili zamišljenu slobodu, što je svejedno na kraju krajeva. Bez točke za koju si vezan, ne bi volio ni drugi svijet, ne bi imao kud otići, jer ne bi bio nigdje." (Meša Selimović)

Ivana Tkalčić rođena je 1987. godine u Sisku. Nakon završene Gimnazije Sisak upisuje 2006. godine Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojem je i magistrirala 2012. s temom kulturni turizam. Paralelno 2011. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo. Trenutno je na diplomskom studiju u klasi prof. art. Ksenije Turčić. Na preddiplomskom studiju Slikarstva bila je u klasama prof.art. Igora Rončevića i prof.art. Duje Jurića. U akademskoj godini 2014./2015. dobila je ERASMUS+ stipendiju, te je bila na studijskom boravku na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Dobitnica je državne i županijske stipendije. 2015. godine proglašena je najuspiješnijom studenticom na četvrtoj godini Slikarstva na Akademiji. Sudjelovala je na brojnim umjetničkim radionicama kao što su: radionice BAUHAUS u suradnji s Muzej suvremene umjetnosti u Zagreb, Performans i ples  te Papir i reciklirani materijal na Akademiji likovnih umjetnosti u München. Izlagala je  na mnogim grupnim izložbama od kojih su neke: projekt BAUNET, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Studentski kulturni centar Novi Sad, Novi Sad, Kuću arhitekture ORIS, Zagreb, Regalerija, Zabok, Međunarodna izložba minijatura, Zagreb;Novi Sad; Beograd.