Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje: U kuhinji kod Habsburgovaca

Uz izložbu 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca', u srijedu, 23. ožujka, u 19 sati, u varaždinskoj Palači Herzer, održava se predavanje pod nazivom 'U kuhinji kod Habsburgovaca', koje je pripremila muzejska savjetnica i jedna od autorica izložbe Mirjana Dučakijević.
vrijeme: 23.03.2016.
mjesto: The Netherlands
url: http://www.musantica.nl/home-en
Kultura hrane doživjela je procvat u baroku, pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV., čiji su kuhari bili iznimno cijenjeni i na habsburškom dvoru. Dvorsku kuhinju Habsburgovaca vodili su i u njoj se izučavali brojni znameniti kulinarski majstori, zahvaljujući kojima je, kao i zbog dinamične povijesti Carstva, nastala prepoznatljiva bečka kuhinja. Usto, tradiciju su poprimale i druge prehrambene navike, kao što je, primjerice, ispijanje kave, pa je Beč već 1730. godine imao tridesetak kavana.

O specifičnostima bečke kuhinje i prehrambenim navikama Habsburgovaca kroz stoljeća govorit će se na spomenutom predavanju, koje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.