Preskočite na glavni sadržaj

Religiofonija - manifestacija u spomen na Štolcera Slavenskog

Povodom 120. obljetnice rođenja velikog hrvatskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Grada Zagreba organizira jedinstveni umjetničko-znanstveni projekt pod nazivom Religiofonija.  
vrijeme: 29.03.2016.
mjesto: Zagreb

Nakon više od 30 godina solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će u subotu, 9. travnja 2016. godine u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom dva velebna djela J. Š. Slavenskog - Chaos za orgulje i orkestar te Religiofonija oratorij ili suitu za soliste, zbor i orkestar u kojem se predstavljaju religije svijeta sa završnim stavcima posvećenim glazbi i radu. Bit će to poseban multimedijalan događaj u kojem će se između stavaka oratorija čitati tekstovi svetih knjiga religija svijeta i gledati vizualne animacije inspirirane religioznom tematikom. U projektu sudjeluju i studenti Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta čime se nastavlja uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Kao uvod u ovaj posebni kulturni događaj Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije organizirao je niz predavanja na temu kulture, kaosa, umjetnosti i čovjeka te uloge glazbe u pojedinim religijama i liturgijama. Gosti predavači bit će dr. sc. Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta, književnica Jasminka Domaš iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel, Mihajlo Pažanin iz Budističkog društva Shechen, jerđakon Jerotej Petrović iz Srpske Pravoslavne Crkve, dr. sc. Katarina Koprek s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te mr. sc. k. hfz. Aziz Alili iz Islamske zajednice u Hrvatskoj. Završno predavanje J. Š. Slavenski, skladatelj na marginama održat će studenti muzikologije Tea Kulaš i Daniela Perković. (MIC)

Raspored predavanja