Preskočite na glavni sadržaj

9. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz

9. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz
Deveti Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz održat će se u Osijeku i Đakovu od 14. do 20. ožujka pod geslom 'Igrom do različitosti', najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Đakovu gdje će se i održati većina programa.
vrijeme: 14.03.2016.
mjesto: Đakovo / Osijek
url: http://www.uaos.hr/

Festival će ove godine naglasak staviti na umjetnost kao kreativnu terapiju pa će osim predstava kazališnih akademija program obuhvatiti i niz radionica art-terapije, muzikoterapije, dramaterapije i terapije plesom i pokretom.
 
Na konferenciji za novinare predstavljen je i projekt Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije koji pokreću Umjetnička akademija u Osijeku i osječki Medicinski fakultet u suradnji s osječkim i đakovačkim institucijama i udrugama za potrebite.
 
O projektu tog studija govorila je dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić, dok je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković rekao kako Đakovo s 9. Dionizom ponovno postaje centar mladih teatara.
 
"Kroz ovogodišnji Dioniz i 29 radionica želimo pokazati što je kreativna terapija, odnosno što je terapeutsko djelovanje umjetnosti, njen blagotvoran učinak na psihičko zdravlje, a u tome će nam pomoći i strani stručnjaci", rekla  je umjetnička voditeljica festivala Jasmina Pacek.
 
Na ovogodišnjem Dionizu sudjelovat će devet kazališnih akademija, najavio je producent festivala Robert Raponja.
 
O ulozi medicine u primjeni umjetnosti kao terapije i njenim blagotvornim učincima govorila je psihijatrica dr. Dunja Degmečić s Medicinskog fakulteta u Osijeku koja je naglasila da je primijećen blagotvoran, pozitivan učinak umjetnosti u poboljšanju nekih psihičkih tegoba. "Prvi u Hrvatskoj pokrećemo ovakav specijalistički studij u kojemu medicinska struka postaje partner s posve drugom strukom", rekla je dr. Dunja Degmečić. (Hina)