Preskočite na glavni sadržaj

Lara Ušić: Promjenjiva stvarnost (Polaroid View)

U petak, 11. ožujka, u 20 sati, u Galeriji Waldinger u Osijeku, otvara se izložba Lare Ušić 'Promjenjiva stvarnost (Polaroid View)'. Kustosica izložbe je Branka Benčić, a izložba ostaje otvorena do 3. travnja.
vrijeme: 11.03.2016.
mjesto: Osijek; Galeriji Waldinger, Fakultetska 7
Polaroid fotografije okupljene u izložbu Lare Ušić Promjenjiva stvarnost (Polaroid View) strukturiraju se u serije koje donose različite prizore kina, tretirajući ih kao odnos  arhitekture i društvenog prostora i mjesto reprezentacije kinematografije. Serije su dio istraživačkog procesa i u kontinuiranom su nastanku, a fotografije donose poznate ili prepoznatljive prostore kina u nekoliko različitih gradova – Kino Beograd /garaža u Puli, Kino SC i dvorana MM u Zagrebu, te nekoliko kina u Osijeku (Urania, Europa, Zvečevo, Slavija), prikazujući trenutno stanje tih prostora i značenje koje je upisano u njihovim kulturnim i socijalnim kontekstima.

Odnos tehnologije polaroida, snimanog prizora i koncepcije vremena ovdje uspostavlja jedinstvenu vezu. Interes za vintage fotografiju i polaroid kao jedan od načina njezina "izvođenja" u serijama fotografija Lare Ušić koje su predmet autoričina kontinuiranoga i dugoročnog interesa, utemeljen je u sustavnom istraživanju, eksperimentiranju i  promišljanju odnosa reprezentacije, egzistencije, medija i tehnologije.

U svojim malim, nesavršenim polaroidima, Lara Ušić bilježi prizore različitih kina, njihovih različitih stanja, sudbina, povijesti i budućnosti. Donosi primjere pojedinih kina koja jesu ili nisu izdržala tranzicijsku mašinu prenamjene, postojeća, funkcionalna ili napuštena kina. Ona to čini filmovima kojima je vrlo često istekao rok trajanja, svjesna mogućnosti tehnološke greške, a taj se nedostatak manifestira u nizu oscilacija u kvaliteti slike, kao i limitiranih mogućnosti njezine realizacije, posebno pri radu u mraku, dugih ekspozicija, nesigurnog materijala i neizvjesnog ishoda. (...)

Zaboravljeni, marginalizirani, napušteni ili devastirani prostori kina, raspad infrastrukture, resursa, tehnologije i devastacija urbanog prostora, nagovještavaju društveni poraz i ostavljaju zjapeću prazninu u prostoru i duhu. Ti prizori ispražnjeni od ljudi blisko komuniciraju s nama artikulirajući prepoznatljive osjećaje zaborava, odsutnosti i praznine...iz predgovora kustosice Branke Benčić

Lara Ušić rođena u Puli 1971. g., živi i radi u Trstu i Puli. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre od 2001.  1992. završila je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Juraj Dobrila Pula, pod mentorstvom prof. Vere Kos Paliska, a 1999. diplomirala slikarstvo u klasi Prof. Carlo di Raco i Prof. Paolo Patelli na Accademia di belle Arti, Universita di Venezia. Izlagala je na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi u Puli, Rijeci, Sežani, Trstu, Beču, Veneciji, Ravenni, Bratislavi, Milanu, Stuttgartu, Bruxellesu i dr.