Preskočite na glavni sadržaj

Filmska večera na Kratkim slikama

Kratke slike, filmski program MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih još uvijek aktivnih kina, poziva na Večeru u četvrtak, 10. ožujka, od 19,30 sati. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 10.03.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar SC-a, Savska 25
url: https://www.facebook.com/kratkeslike

Večera u većini slučajeva podrazumijeva obrok kojega jedemo i probavljamo u zadnjoj trećini dana. U ovom slučaju umjesto hrane, riječ je o filmskom programu u zadnjoj trećini dana koji započinje glađu, a završava kavom. Hrana kao jedna od osnovnih ljudskih potreba u ovim filmovima poprima oblik metafore za neke druge ljudske potrebe, emocionalne ili duhovne prirode. Filmovi (u selekciji filmske kritičarke Višnje Vukašinović i predsjednika Kinokluba Zagreb Vedrana Šuvara) opisuju kako ostvarujemo te potrebe, unutar jedne navike, na pozitivan ili negativan način, kao nezasitnu potrebu za bliskošću, nasuprot samoći.
 
Na programu je šest različitih hrvatskih kratkometražnih filmova nastalih u posljednjih 25 godina.
 
Animirani film Glad jedne od najpoznatijih hrvatskih animatorica mlađe generacije, Petre Zlonoge, prikazan je na više od 40 festivala diljem svijeta. Tu je i Doručak, prvi film Gorana Dukića, autora kultnog hrvatskog filma Mirta uči statistiku te autora svjetskog hita Wristcutters za kojega je osvojio desetke nagrada na najvažnijim svjetskim festivalima. Ime majke: Naranča antologijski film Jasne Zastavniković iz 1996. godine, nezaobilazan je film u mnogim dokumentarnim programima hrvatskoga filma. Ironična je to, razigrana dokumentarno-igrana priča o mladiću Nevenu koji je za okolinu bio i ostao 'problematično' dijete. Ana Hušman je za film Ručak osvojila čak tri nagrade na Danima hrvatskog filma 2008. Film se bavi običajima pri jelu i pilu – specifično situacijom ručka, jer zajedničko je jedenje centralno mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost. Kolač Daniela Šuljića, priča o banalnostima koje rađaju sukobe, dobitnik je, između ostalih, nagrade na festivalu Diagonale u Grazu te nagrade za najbolji animirani film na 7. Danima hrvatskog filma. Program završava Kavom s džemom, Filipa Peruzovića, točnije dobro uigranim doručkom koji jednim krivim pokretom može prerasti u katastrofu. Film je dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film na 60. Festivalu igranog filma u Puli.
 
Kratke slike održavaju se svakog četvrtka kroz četiri različite programske cijeline, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Runda kratkog, u sklopu koje se prikazuje Večera, program je kratkometražnih hrvatskih filmova.

Više informacija dostupno je na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC