Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s Dubravkom Jelačićem Bužimskim

Odjel za kazalište i film Matice hrvatske poziva na razgovor s Dubravkom Jelačićem Bužimskim koji će se održati u četvrtak, 10. ožujka, u 18 sati, u Knjižari Matice hrvatske. Autorica programa i voditeljica razgovora je Mira Muhoberac, tajnica Odjela za kazalište i film.
vrijeme: 10.03.2016. 18:00
mjesto: Germany
url: www.matica.hr
Odjel za kazalište i film Matice hrvatske pokreće novi program Razgovori s... u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu. Razgovari će se voditi s istaknutim suvremenicima – kazališnim i filmskim umjetnicima o njihovu stvaranju i nekim temama iz hrvatske kulture i umjetnosti.

Program započinje Razgovor s Dubravkom Jelačićem Bužimskim, a povod su dvije najnovije autorove knjige: prozna knjiga Nezaboravne priče iz kavane Corso (za koju je dobio Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski) i knjiga dramskih tekstova Gospodar sjena, u koju su uvrštene drame Gospodar sjena, Preludij za dobre ljude s trga, Stanari izgubljenog doma i Noćna igra s Jesenjinom, s uspjehom prikazane na brojnim pozornicama. Razgovarat ćemo o fenomenima koje pokreću te knjige: o suigri sjena i ljudi te prostora i vremena koja oblikuje hrvatske sudbine i identitete.

Dubravko Jelačić Bužimski (Zagreb, 1948), pripovjedač, esejist, feljtonist, dramatičar, romanopisac, scenarist, potomak je slavne hrvatske plemićke obitelji Jelačić. Osnovnu školu polazio je u Zagrebu i Senju te ponovno u Zagrebu. U Zagrebu je završio i gimnaziju te diplomirao na Pravnom fakultetu. Radio je kao propagandist u Vjesnikovoj marketinškoj agenciji; bio je pomoćnik ministra kulture Republike Hrvatske (1995–1996). Kazališne izvedbe Jelačićevih drama u Hrvatskoj i na gostovanjima u inozemstvu doživljavaju velik uspjeh kod publike i kritike. Djela su mu prevedena na njemački, poljski, engleski, bugarski, slovenski i rumunjski. Od 1996. radio je na HTV-u kao glavni dramaturg i urednik u Dramskoj redakciji. Glavni urednik Dramskog programa HTV-a bio je od 2000. do 2004. Jedan je od utemeljitelja Glumačke družine Histrion, u kojoj je radio kao dramaturg. Živi u Zagrebu.