Preskočite na glavni sadržaj

Robotička instalacija MR-808 u Galeriji Močvara

U zagrebačkoj Galeriji Močvara gostuje njemački umjetnik Moritz Simon Geist, koji se predstavlja performansom i interaktivnom zvučnom instalacijom MR- 808, u četvrtak, 10. ožujka, u 19,30 sati. Razgovor s umjetnikom najavljen je 11.ožujka, u 19 sati, a instalacija se može razgledati 11. i 12. ožujka, od 17 do 20 sati.
vrijeme: 10.03.2016. 19,30
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
url: http://www.kontejner.org
Glavni je robot instalacija pod imenom MR-808, robotička replika poznate elektroničke ritam mašine TR-808 i prva robotička instalacija koja oživljava i prenosi elektroničke zvukove tog kultnog instrumenta. TR-808 se koristio na više popularnih hit albuma, više od ijedne druge ritam mašine, i danas uživa ikonički status u glazbenoj industriji.

Umjetnik u live performansu upravlja instalacijom i naglašava ishodišta elektroničkog zvuka 80-ih na specifičan način koji se razlikuje od konvencionalnih medija, pomoću fizičkih kretnji robotičkih dijelova instalacije i svjetla koje je sinkronizirano sa zvukom. Na taj se način u glazbu uvodi estetika greške, budući da ritam koji proizvodi robot nikada ne može biti predvidljiv kao što je to zvuk generiran na računalu.

Moritz Simon Geist (DE) bavi se robotičkim glazbenim izvedbama i performansima. Njegovi projekti obuhvaćaju različita područja, od tonalnog hakiranja do robotike i automatiziranih instrumenata koji omogućuju nov pogled na fenomen sučelja između stroja i čovjeka. Projekte je predstavio na brojnim europskim festivalima i izložbama poput festivala Ars Electronica 2014 (AT), Club Transmediale 2013 (DE) i Mapping Festivala (CH). Surađivao je s izvođačima kao što su Mouse on Mars i Tyonda i Braxton. Dio je robotičkog sound kolektiva SonicRobots.