Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec Frankofonije 2016.

Mjesec Frankofonije 2016.
Na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i brojnih drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture, Mjesec frankofonije bit će obilježen tijekom ožujka 2016. godine u 15 gradova i s više od 150 događanja.
vrijeme: 01.03.2016.
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://www.eunic-online.eu/

Kino je jedan od glavnih elemenata Mjeseca frankofonije 2016.:
- Hrvatska premijera filma  „Chocolat“ Roschdya Zema, s Omarom Syem, 3. ožujka u kinodvoranama CIneStara.
- Tjedan frankofonskog filma, uz zanimljiv izbor od šest filmova koje možete pogledati u Zagrebu (od 13. do 19. ožujka), Dubrovniku, Koprivnici, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zadru;
- Odavanje počasti velikoj redateljici Chantal Akerman, od 29. ožujka do 1. travnja u kinu Tuškanac.
 
Pjesma u svim njezinim oblicima slavit će se uz:
- Koncert pjevačice i akordeonistice Marion Sila, ( 12. ožujka u Osijeku, 13. u Splitu, 15. u Rijeci , 16. u Zagrebu, 18. u Varaždinu), u organizaciji 5 Francuskih alijansi u Hrvatskoj;
- Prijatelje šansone udruge Prokultura, koji će nastupiti 7. ožujka u Splitu, 5. u Dubrovniku, 15. u  Zagrebu, 16. u Osijeku, 18. u Rijeci i 3. u Solinu;
-  „Večer frankofonske pjesme“  30. ožujka u Zagrebu.
 
Dan 10. ožujka bit će posvećen glazbi, uz tri koncerta:
- Koncert klasične glazbe na inicijativu Udruge bivših stipendista;
- Pascal Rophé, dirigent opere Pelléas i Mélisande predstavljene prigodom otvaranja festivala Rendez-vous, nanovo dolazi u Zagreb kako bi dirigirao simfonijskim orkestrom HRT-a u izvedbi Berliozove Fantastične simfonije;
- Nakon gostovanja Didiera Lockwooda u rujnu prošle godine, u sklopu festivala Rendez-vous, Lisinski će ugostiti još jednog iznimnog francuskog jazz violinista, g. Jean-Luca Pontya.
 
Nekoliko konferencija obilježit će ovaj Mjesec frankofonije, poput primjerice:
- Konferencije-degustacije „ Pivo i Belgija“, 11. ožujka u Splitu, 14. u Zagrebu,19. u Rijeci,
- Konferencije posvećene budućnosti kulturne baštine u Europi, 3. ožujka u Zagrebu, 5. u Dubrovniku, 10. u Splitu, 16. u Osijeku.
 
Večer posvećena Patricku MODIANU, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 2014. godine, predstavljanja frankofonskih djela, na francuskom ili hrvatskom jeziku, uz još književnih susreta organiziranih za ljubitelje književnosti. Susret posvećen Simone de Beauvoir podsjetit će na nasljeđe ove prve moderne feministkinje.
 
Izložbom „Crteži na slobodi“ sloboda izražavanja ponovno će biti potvrđena kao jedan od temeljnih demokratskih načela.
 
Mlađa publika također nije zaboravljena, uz radionice za rano učenje jezika, crtani film, klasičnu glazbu, ali i slam uz Davida DUFOURA, repera i pjesnika iz Quebeca. 
 
Ovaj bogati program izražava kulturnu raznolikost i humanističke vrijednosti koje dijelimo s Hrvatskom, članicom promatračem Međunarodne organizacije za frankofoniju.

Program Frankofonije 2016.