Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox: Oscarovski kandidat 'Zemlja kartela'

Uoči skorašnje dodjele Oscara festival ZagrebDox prikazuje i jednog od kandidata za tu prestižnu američku filmsku nagradu - film 'Zemlja kartela' Matthewa Heinemana, koji je riskirajući vlastiti život snimao dvije skupine boraca protiv kartela s obje stranice američko-meksičke granice.
vrijeme: 23.02.2016.
mjesto: France, Croatia
url: http://www.zagrebdox.net

Američki redatelj pratio je dvije inicijative građana koji su se samoorganizirali nakon što se pokazalo da je institucionalna borba protiv krijumčarenja droge neefikasna i da vlada više ne može zaštiti stanovništvo.


U želji da otkrije što je obične ljude potaknulo na to Heineman je ušao među njih - s meksičke strane upoznao je liječnika i članove njegove jedinice, a s američke veterana i bivšeg ovisnika koji hvata meksičke useljenike po pustinji Arizone i predaje ih vlastima.


Iako te samoproglašene borce za pravdu vodi isti cilj, u borbi protiv kriminala često prelaze granicu između dobra i zla te praćeni žestokom pucnjavom u narko-okruženju zaboravljaju što je ispravno.


Poruka te dokumentarne priče o tome što se događa kada civili uzmu zakon u svoje ruke prepoznata je na nizu festivala, među ostalim, na Sundanceu je film osvojio nagrade za najbolju kameru i režiju, a u Reykjaviku nagradu publike. Za Oscara se natječe u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.


Treći dan festivala donosi još nekoliko ostvarenja koja su u Zagreb stigla nakon uspješnih festivalskih nastupa, poput filma "Ruski djetlić", redateljski prvijenac Chada Gracie koji je pratio ekscentričnog ukrajinskog umjetnika pri njegovu povratku u Černobil, gdje pokušava rasvijetliti događaje oko jedne od najvećih nuklearnih katastrofa.


Kineski film "Pjesnik na poslovnom putu" Jua Anquia, koji prateći proslavljenog mladog pjesnika prikazuje sliku Kine kakva je obično skrivena od očiju javnosti, također se prikazuje u međunarodnoj konkurenciji, kao i "Don Juan"Jerzyja Sladkowskog o dvadesetogodišnjaku kojeg majka tjera na niz neobičnih terapija kako bi od besposličara postao 'pravi muškarac'.


Film "Treći" Arsena Oremovića: o naličju nogometa u Hrvatskoj


Regionalna konkurencija donosi premijeru novog filma Arsena Oremovića, "Treći", koji prikazuje naličje 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' u Hrvatskoj, gdje taj sport ima poseban status osobito nakon osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. u Francuskoj.


"Cijela ta atmosfera oko kolektivnog dizanja nacionalnog zanosa zapravo je odlično društveno ogledalo. S jedne strane se podiže atmosfera za neke privatne džepove i interese, a s druge se političkim manipulacijama na najbanalnije načine diže nacionalna svijest, dok se zemlja bespovratno rasprodaje", rekao je Oremović.


Na snimanje filma potaknula ga je sveprisutna atmosfera 'kruha i igara', ali i niz velikih prosvjeda proteklih godina i razna uhićenja. Kaže da priču o navodno trećoj svjetskoj nogometnoj velesili nije želio ispričati iz prizme nekoliko antijunaka koji su se okoristili nogometom, već iz perspektive sportaša amatera, rekreativaca, navijača i novinara.


"U filmu se bavim posljedicama koje takav nogomet ima na desetke tisuća ljudi, koji se ne dižu samo protiv nogometa nego i stanja zbog kojega su marginalizirani. Sa sportskim uspjesima kakve imamo trebali bismo imati i izvanrednu infrastrukturu koja će služiti svima nama, a ne samo pojedincima koji će izvlačiti korist od svega toga", ustvrdio je.


Prije njegova filma premijerno će se prikazati i dokumentarni film "Noćas" Zdravka Mustaća, noćni portret Zagreba koji ni tada nije pust, već se na svakom koraku osjeća prisutnost njegovih stanovnika.


Od domaćih filmova u regonalnoj konkurenciji danas se prikazuju i filmovi "4.7" Đure Gavrana o čovjeku osuđenom na uvjetnu kaznu zbog nasilja u obitelji uzrokovanog količinom promila iz naslova,"Administrativna pogreška" Tina Bačuna, koji je napravio film o smrti svog ujaka u Domovinskom ratu, te "Turizam" Tonćija Gaćine o različitim načinima kojima se u Hrvatskoj pokušava zadovoljiti potrebe turista. (Hina)