Preskočite na glavni sadržaj

In memoriam maestro Lovro von Matačić

U petak, 19. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održat će se koncert orkestra Zagrebačke filharmonije u čast dirigentu Lovri von Matačiću. Koncertom će dirigirati maestro Ivan Repušić. Sudjeluju: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, bariton Leon Košavić te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.
vrijeme: 19.02.2016.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr/
Pripadnik europske i svjetske glazbene elite 20. stoljeća, nekadašnji šef dirigent Zagrebačke filharmonije za čijeg je vremena Zagrebačka filharmonija stekla svoj međunarodni ugled i priznatost, ima značajnu, možda i ključnu ulogu u 145.-godišnjoj povijesti orkestra.

Ovaj koncert prigoda je i da se dodijeli prestižna hrvatska glazbena nagrada koja nosi ime slavnog Lovre von Matačića, a koju već tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika na ovom koncertu. Ovogodišnji dobitnik nagrade hrvatski je violinist, dirigent, pedagog, bivši dekan Muzičke akademije i ugledni hrvatski kulturni djelatnik – Tonko Ninić.

Koncertom u čast Lovri von Matačiću dirigirat će, simbolično, najbolji dirigent mlađe generacije, maestro Ivan Repušić. Uz sve svoje obveze u matičnoj kući – državnoj operi u Berlinu, Repušić je istodobno i jedan od najaktivnijih hrvatskih dirigenata – osim što je obavljao funkcije ravnatelja glazbenog programa Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igara, maestro Repušić redovito dirigira Zagrebačkom filharmonijom te i najzahtjevnijim produkcijama i programima.

Na programu Zagrebačke filharmonije ovaj petak je prekrasna Brahmsova Tragična uvertira, Straussove Četiri posljednje pjesme i Durufleov Requiem u kojema će svoje vokalne snage udružiti hrvatski operni prvaci: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te bariton Leon Košavić uz neizostavnu pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić koji svakom rekvijemu da posebnu svečanost i uzvišenost.

Prilika je ovo i za najaviti idući koncert koji se održava u utorak, 23. veljače, a u goste nam, ravno iz Berlinske filharmonije dolazi najbolji svjetski flautist- Emmanuel Pahud. (ZF)