Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Mencija Klementa Crnčića

Retrospektiva Mencija Klementa Crnčića
Retrospektiva Mencija Klementa Crnčića, koja se otvara 16. veljače, u Galeriji Klovićevi dvori, donosi novo čitanje jednog od najcjenjenijih umjetnika hrvatske moderne, nakon više od dvadeset i pet godina, koliko je prošlo od njegove posljednje retrospektive.
vrijeme: 16.02.2016.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://gkd.hr
Umjetnika koji je ostavio traga na više područja hrvatske javnosti tijekom prve polovice 20. stoljeća, od slikarstva do pedagoškog rada, predstavit će se s više od 150 ulja, grafika, crteža i karikatura, a izložbom se obilježava i 150 godina njegova rođenja.

Izložbu potpisuje viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec, autorica niza kritičkih retrospektiva umjetnika iz razdoblja moderne, a koautori su Darija Alujević, za područje Crnčićeva pedagoškog i muzejsko-galerijskog rada, te Frano Dulibić za područje karikature.
Vugrinec kaže kako se u pripremi izložbe nije vodila kronološko-biografskom logikom. "Detektirali smo više od 300 Crnčićevih djela, od kojih su većina registrirana u katalogu, no kako sva ona nisu mogla stati u Galeriju odabrano je njih između 150 i 170", rekla je na konferenciji za novinare.

Podsjetila je kako je na zadnjoj retrospektivi u Umjetničkom paviljonu 1990. i 1991. godine Crnčić bio predstavljen u cjelini svog opusa, no sada su u prvom planu sam autor i najbolji dio njegova opusa.

Po njezinim riječima, Crnčić je prvi prepoznao kvalitetu našeg krajolika i upisao ga u europsku dionicu pejzažnog slikarstva koje uzdiže na sam vrh slikarskih tema 19. i 20. stoljeća.

"Bio je velika figura u hrvatskom slikarstvu i često ga se svrstavalo u realistična kretanja, no novopronađena djela ukazuju na sasvim drugu perspektivu njegova opusa koja govore o njemu kao slikaru impresije", dodala je.

Klovićevi dvori svojom prvom ovosezonskom izložbom nastavljaju niz retrospektivih obrada i valorizacija kojima se u toj gornjogradskoj galeriji predstavljaju pioniri hrvatske moderne na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

"Izložba Mencija Klementa Crnčića povratak je izložbama po kojima su Klovićevi dvori postali ono što jesu i pokazuje put kojim želimo nastaviti dalje", istaknuo je ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, izrazivši zadovoljstvo što se za otvorenje već traži 'ulaznica više'.

Uz djela koja Crnčića (1865. – 1930.) predstavljaju kao jednog od utemeljitelja domaćeg pejzažnog slikarstva, s prizorima Hrvatskog primorja, Kvarnera, ali i južnih predjela te sjevernog krajolika, izložba prikazuje njegov opus karikatura, ilustracija, plakata te dokumentarnih fotografija i predmeta koje je koristio dok je slikao.

Osim kapitalnih i dobro poznatih remek-djela, poput "Djevojčice" iz 1890. i "Slavonac runi kukuruz" iz 1891., predstavlit će se i dosad neizlagana i nepoznata, poput "Djevojčice pod pergolom" iz 1901. godine.

Crnčićevo djelo kontinuirano je više od stotinu godina u samom vrhu domaće likovne produkcije, no pamti ga se i kao pokretača na drugim područjima.

S ciljem da profesionalizira likovno školovanje, s Csikosem 1902. pokreće prvi risarsko-slikarski tečaj, postavivši temelje buduće zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Kao ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora doprinio je razvoju muzeološke kulture, pokrenuvši reviziju atribucija i napravivši katalog djela.

Crnčić je bio i prvi školovani grafičar u nas te je nabavio prvi bakropisni stroj iz Beča, gdje su se njegovi učenici, mladi umjetnici odlazili usavršavati, a sudjelovao je i u osnivanju Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne biblioteke.

Bio je pionir i na području karikature, osnivač lista "Satir", u kojemu je objavljivao pod pseudonimom Tuš, dajući britke i duhovite crtačke komentare ondašnjih zbivanja.

Njegova su djela dio mnogih javnih  ustanova, rezidencija, privatnih domova te stalnih postava muzeja i galerija, odakle su posuđena za izložbu, a jedno je posuđeno i iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pokroviteljica izložbe.
Izložba će biti otvorena do 8. svibnja.
(Hina)