Preskočite na glavni sadržaj

6. Lutkokaz u Osijeku

6. Lutkokaz u Osijeku
6. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz ugostit će od 25. do 28. studenog u Osijeku lutkare iz Slovačke, Slovenije i Srbije, uz neizostavne domaćine - studente Umjetničke akademije u Osijeku. I ove godine Lutkokaz nudi za svakoga ponešto - predstave za male i velike gledatelje te radionice za buduće lutkare. I sve to besplatno!
vrijeme: 25.11.2015.
mjesto: Canada
url: http://www.icograda.org/

Ovogodišnji festival otvara Kazalište mladih Novi Sad s predstavom "Kako je otkriveno letenje", između ostaloga, nagrađenom za animaciju na ovogodišnjem PIF-u. U predstavi namijenjenoj školarcima i svima koji se tako osjećaju jednoj dugoklјunoj i dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala. Bila je to misao o letenju.

Od gostujućih predstava, tu su brze i duhovite "Ginjolske varijacije", studenata lutkarstva Kazališne akademije u Bratislavi te "Priča na gumbe" Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane, duhovita, zabavna i nagrađivana predstava za sve starije od četiri godine u kojoj cirkuski gumbi plešu po štriku i gutaju mačeve, nacrtani dječak pokušava puštati zmaja, dok... nećemo vam previše otkrivati.

Od domaćih predstava publika će moći uživati u "Kumi Smrt", koja otvara pitanje: "Ima li života prije smrti?" i "Ni'ko kao ja" intimnom i emocionalnom susretu animatora i lutke javanke, potom zanimljivom spoju pokreta i animacije u predstavi "O Tolstoju i lavovima i pustim otocima" te duhovitoj i dirljivoj priči za malene o prevladavanju strahova "Mjesečina".   

Čast da zatvori ovogodišnji Lutkokaz dobila je predstava "Duga", prva predstava Umjetničke akademije u Osijeku koja je ušla u konkurenciju PIF-a, odmah osvojivši nekoliko nagrada.

Predstava, nastala po motivima novele Dinka Šimunovića govori o nepristajanju na kompromise i zakone primitivne okoline.

Uz predstave, u sklopu Lutkokaza će se održati pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko.  

Ovogodišnji Lutkokaz posvećen je Zvonku Festiniju koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu kao redatelj, dugogodišnji čelnik hrvatske UNIMA-e, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a, selektor brojnih festivala, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i motor pokretač lutkarskih događanja. Umjetnička akademija zahvalit će mu se programom "Zvonko Festini - suradnik i prijatelj".

U nastavku pogledajte raspored predstava i događanja:

Srijeda, 25. studenoga
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
18 sati – otvaranje - Kako je otkriveno letenje, Kazalište mladih Novi Sad (Srbija)

Četvrtak, 26. studenoga
UAOS
17.30 "Kuma Smrt", UAOS
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
19 sati – Ginjolske varijacije, Lutkarski odsjek VŠMU (Slovačka)
20.30 sati – Ni'ko kao ja, UAOS
    
Petak, 27. studenoga
UAOS
12.00 sati – prezentacija radionice Predmeti u ulogama i odnosima
Barutana
17.30 sati – O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, UAOS
UAOS
18.30 sati – Priča na gumbe, Lutkarsko kazalište Zapik, Ljubljana (Slovenija)  
19.15 sati – Mjesečina, UAOS
20.00 sati – „Zvonko Festini – suradnik i prijatelj“
    
Subota, 28. studenoga
UAOS
9-12 sati - prezentacija radionica
Barutana
20.00 sati – Duga, UAOS
21.30-23.00 sata – TSK (Tamburaši slavonske krvi) – koncert