Preskočite na glavni sadržaj

Stolna keramika u Dubrovniku: Arheološki nalazi 14. – 17. stoljeća

U utorak, 24.11. u 12:00 sati, u Muzeju grada Splita, bit će otvorena izložba 'Stolna keramika u Dubrovniku: Arheološki nalazi 14. – 17. stoljeća'.
vrijeme: 24.11.2015. 12:00
mjesto: Belarus
url: http://restarted.hr/

Organizatori izložbe koja će biti postavljena od 24. studenoga do 15. prosinca 2015. godine su Muzej grada Splita i Dubrovački Muzeji. Autorica izložbe je Liljana Kovačić, a likovni postavljač Ivona Michl.
  
Izložba prikazuje izbor iz velike zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne keramike i stakla koja je prikupljena istraživanjima stare gradske jezgre Dubrovnika nakon potresa 1979. godine. Primjerci su to stolnog posuđa izrađenog uglavnom u talijanskim manufakturama, manjim dijelom u španjolskim i osmanskom gradiću Izniku u razdoblju od 14, st., do razornog potresa 1667. god., što je i vrijeme velikog gospodarskog uspona Dubrovačke Republike. Dekorativne ideje na ovom posuđu odražavaju sva stilska umjetnička razdoblja, a oblici raznovrsnost jelovnika koji je stigao u kuhinju  razvojem trgovine i zemljoradnje, manufaktura  i velikim pomorskim otkrićima. Podovi palača i crkava popločavali su se keramičkim pločicama azulejos, uvezenim iz Španjolske poznate po skupocjenoj keramici s tehnikom lustra kojom se oponašalo posuđe od plemenitih metala. Keramika orijentalnog porijekla je luksuzna roba uvezena iz Carigrada, a proizvodila se u glasovitom keramičarskom centru Izniku, u povijesti poznatijem kao Nicaea. Ta je keramika kvalitetom najsličnija kineskom porculanu čiji su sastojci smjese bili tajna.

Izložba je doprinos kulturi življenja renesansnog Dubrovnika koji je u graditeljstvu, umjetnosti i uopće u cjelini kulturnog stvaralaštva, težio dostići kvalitetne uzore moćnih država s kojima je bio povezan.