Preskočite na glavni sadržaj

Tri izložbe u Galeriji Fonticus u Grožnjanu

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, u subotu, 21. studenoga, u 19 sati, otvaraju se tri samostalna izložbena projekta: izložba Brune Dobrilović 'Ritam rituala', izložba Željke Gradski 'Krici i šaputanja' te izložba Bruna Paladina 'Sinonimi vremena'.
vrijeme: 21.11.2015. 19,00
mjesto: Grožnjan; Gradska galerija Fonticus
Niz radova Brune Dobrilović karakterizira naglašena čistoća pristupa, stroga igra i koncentracija na zaokruživanje smislenog istraživanja. Autorica kristalizira situaciju. Ona nije zavedena mogućnostima tehnologije koju koristi. Naturalni kolor prirodne, pečene gline oplemenjuje iskaz i ne opterećuje oblik. Ova dosljednost doprinosi doživljaju elementarnog oblika predmeta jer umjetnica poseže za geometrijskim oblicima, znacima. Time zadire u konceptualno područje smisla oblikovanja. Umjetnička se djela ovdje pojavljuju u ideji obreda u izvedbi i plasmanu. Bruna Dobrilović nudi program kojim propituje ova područja. (...)

(..) Željka Gradski predstavlja projekt izvedem crtanjem/slikanjem nekonvencionalnim metodama i pristupom. Kompozicije većine radova funkcionalne su i uvijek donose sadržaj. Mnogi pomaci, necentriranost u kombinaciji s detaljima u službi je dramaturgije. Raspon kolora, u kojem često nalazimo crvenu, bijelu i crnu, bogat je rasteriranim kontrastima i tonovima. Ponegdje iz unisonog sloja zasvijetli obojeni detalj u boji podloge koja biva usvojena u paletu. Ove decentne sliko-crteže karakterizira osnovni potez ili namaz kojeg nalazimo na podlozi. Kasnije autorica, ovisno o impresiji, raspoloženju ili emocionalnoj potrebi rad nadograđuje novim slojem, linijom ili grafovima. Nerijetko dozvoljava curenje boje. Slojevanim činjenjem pojačava ili umiruje intervencije prethodnih faza rada.(..)

(..) Bruno Paladin već se dugi niz godina potvrđuje kao igrač, istraživač koji uvijek traži novo i koji se odriče svojih prošlih razmišljanja da bi na osnovi tih iskustava gradio nove. Ovaj niz radova nastaje tako da se detalji mijenjaju tempom višegodišnjeg istraživanja. Kao odrednicu, umjetnik uzima slovne znakove. Oni postaju materijal za nove vizualizacije. Autor ciklus naziva Nova Babilonija. Izabrani radovi nadopunjavaju se i čine dojmljiv niz kompozicija.

Na razmeđi iskustvenog i spontanog Bruno Paladin nudi izbor kojeg predstavljamo ovim postavom. Umjetnik onirički niže slojeve kojima gradi razigrane, ali stabilne kompozicije. Radovi djeluju ekspresivno. On rijetko nudi oslonac za pogled. Ritam je naglašen gustoćom i frekvencijom elemenata koja se mijenja od rada do rada i unutar kadra pojedinog rada. Iskustvo umjetnika ogleda se u oblikovanju, a promišljenost u izboru i kombinaciji elemenata. Razlikuje ih tretman obrade površina i vanjski gabariti. (..) iz tekstova Eugena Borkovskoga