Preskočite na glavni sadržaj

Duška Boban / Moderan grad

U sklopu 39. Splitskog salona, danas, 10. studenog, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Duške Boban pod nazivom 'Moderan grad', u kamenom kiosku Društva Marjan na Prvoj vidilici.
vrijeme: 10.11.2015. 19,00
mjesto: Split
url: http://www.hulu-split.hr
Riječ je o seriji fotografija koje se naslanjaju na kontinuitet arhitektonskog modernizma od samog početka dvadesetog stoljeća do vrsnih primjera arhitekture visokog modernizma nastale tijekom druge polovice stoljeća u vrijeme socijalizma. Fotografije zorno prikazuju mahom stambene zgrade koje svjedoče arhitektonsku estetiku jednog vremena ali i načine na koje se prema njoj danas odnosimo. Osobita vrijednost fotografija jest rakurs njihova snimanja što promatrača uvodi u zanimljiv proces odgonetanja lokacije određene građevine i postavljanja pitanja koja je zapravo vrijednost zgrade pored koje svakodnevno prolazi ali je ne vidi.

No, Duška Boban ovom prilikom ne izlaže samo fotografije grada kakvog smo naslijedili od najbližih generacija i kakav još uvijek formira najmarkantnije konture našeg urbanog okoliša i života u njemu, nego promovira i ideju nastanka novog punkta kulturnog djelovanja i umjetničke tenzije. Naime, umjetnica poziva sve umjetnike i kreativce grada, pripadnike civilnog društva i druge zainteresirane javnosti na okupljanje u kamenom kiosku “u svrhu propitivanja drukčijih prostornih i razvojnih imaginarija grada u otklonu od dominantne i isključivo ekonomske tj. turističke prizme sagledavanja njegovih potencijala.”

O samom kamenom kiosku na Prvoj vidilici kaže: “Ako uzmemo u obzir da ga je Društvo Marjan izgradilo kao suvenirnicu davne 1958. godine, u vrijeme koje ne poznaje jaku međunarodnu turističku orijentaciju, jasno je da je od početka trebao služiti jačanju lokalnog urbanog identiteta i unutar-regionalnom povezivanju. Tako će ponovo otvaranje suvremenije verzije ove suvenirnice značiti svojevrsnu historijsku reinterpretaciju primjene kulturnih praksi u formiranju jake zajednice.”
 
Potencijale ove kulturne platforme „u nastanku“ prepoznao je i selektorski tim “School of Visual Arts” iz New Yorka uvrstivši ga ovog ljeta u svoj program pod nazivom “Design for Social Change”, što samo dodatno potvrđuje kako se u ovom radu na najbolji način dodiruju i prožimaju umjetnost - ovog puta Duškine fotografije na temu modernističkog nasljeđa u koji autorica prepoznaje i nedvojbeno ubraja i Park šumu Marjan - i društveni angažman.