Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Hans Parsch (1886. - 1938.)' u Koprivnici

Izložba 'Hans Parsch (1886. - 1938.)' u Koprivnici
U Galeriji Koprivnica, u petak, 6. studenoga, u 18,30 sati, otvara se retrospektivna izložba fotografija Hansa Parscha / Ivana Parša (1886. – 1938.), na kojoj će biti izloženo gotovo 200 fotografija ovog koprivničkog međuratnog fotografa. Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.
vrijeme: 06.11.2015. 18,30
mjesto: Koprivnica; Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9
url: http://www.muzej-koprivnica.hr
Studijskom retrospektivnom izložbom originalnih srebro želatinskih fotografija, negativa na staklu i fotografskih uvećanja po prvi put će biti predstavljeni javnosti kako dio opusa umjetničke i komercijalne fotografije fotografa koji je dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća bio nezaobilazni kroničar grada Koprivnice. U Galeriji Koprivnica bit će prikazane najznačajnije autorske fotografije Ivana Parša koje je za izložbu odabrala i obradila povjesničarka umjetnosti Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

'Riječ je o fotografijama koje su u muzejsku fototeku i zbirku fotografija sabirane od sredine pedesetih godina 20. stoljeća do danas, no uglavnom su percipirane kao povijesna i dokumentarna muzejska građa. Izložbom u Galeriji Koprivnica po prvi je put stavljen naglasak na autorstvo Ivana Parša kao zaboravljenog hrvatskog fotografa prve polovice 20. stoljeća te fotografske i stilske karakteristike fotografije koje ova izložba nastoji predstaviti likovnoj publici i zaljubljenicima u fotografiju.' – rekla je viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić iz Muzeja grada Koprivnice.

Po njezinim riječima, izložba Ivana Parša u Galeriji Koprivnica otkriva neka važna fotografska djela koja pripadaju korpusu fotografske umjetnosti stila i razdoblja hrvatske umjetnosti Moderne. Prije svega se to odnosi na novootkrivene negative na staklu s motivima i krajolicima Dubrovnika iz 1910. godine, potom ratnu fotografiju iz vremena Prvog svjetskog rata snimljenu na istočnoj ruskoj bojišnici Ukrajine, Galicije, Bukovine i Rusije te reportažnu, društvenu i studijsku portretnu fotografiju međuratnog razdoblja iz vremena njegovog djelovanja u Koprivnici. Ovom prvom retrospektivnom izložbom u Galeriji Koprivnica izdvojena su neka važnija fotografska djela Ivana Parša, određen vremenski okvir i razdoblja te povijesno umjetničke karakteristike stila.

Izložbu organizira Muzej grada Koprivnice. Dio je to sustavnih povijesno umjetničkih istraživanja i nastojanja kojima se fotografska umjetnost nastoji istražiti, predstaviti i približiti javnosti. U slučaju izložbe u Galeriji Koprivnica hrvatskoj javnosti otkriven je fotograf Hans Parsch, predstavnik hrvatske Moderne u mediju fotografije, koji je od 1921. godine u turbulentnom međuratnom razdoblju djelovao u Koprivnici slaveniziranog imena Ivan Parš.
Katalog izložbe