Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska animacija na Dalekom istoku

Međunarodni festival animiranog filma u Bucheonu (Južna Koreja) uz domaće naslove u natjecanju donosi i fokus na suvremenu hrvatsku animaciju. Festival se održava od 23. do 27. listopada pod motom 'san, avantura, sloboda i... izazov'. Hrvatski animirani filmovi ušli su i na Međunarodni festival animacije u Kuanduu, koji se održava od 24. listopada do 1. studenog na Tajvanu.
vrijeme: 23.10.2015.
mjesto: Južna Koreja / Tajvan

U raznim festivalskim programima prikazuju se tri domaća naslova: Simulacra u režiji Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Glad Petre Zlonoge te Stakleni čovjek Daniela Šuljića.
 
U natjecateljskom programu Međunarodnog festivala animacije u Bucheonu prikazuje se film Široki krajolik – porculanske priče u režiji Lee Vidaković, a u sekciji TV djela projekt animirano-igrane TV serije Igramo se priče producentica Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop.
 
Festivalske posebne projekcije donose niz domaćih suvremenih animiranih filmova. Tako će posjetitelji festivala animacije u dalekoj Južnoj Koreji uživati u projekciji filmova Surogat Dušana Vukotića, Inspektor se vratio kući Vatroslava Mimice, Tup-tup Nedeljka Dragića, Satiemanija Zdenka Gašparovića, Levijatan Simona Bogojevića Naratha, Nova hipi budućnost Dalibora Barića, Glad Petre Zlonoge i Stakleni čovjek Daniela Šuljića.
 
Peto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Kuanduu (KDIAF) u glavnom natjecateljskom programu donosi Simulacru Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Riječ je o višestuko nagrađenom prvom profesionalnom filmu redatelja, a rađen je tehnikom stop-animacije. Producentica filma je Vanja Andrijević iz Bonobostudija.
 
U drugom natjecateljskom programu festivala, 'Izboru KDIAF-a' (KDIAF's Choice), bit će prikazan nagrađivani kratkometražni animirani film Glad redateljice i scenaristice Petre Zlonoge – realiziran u tehnici olovke i tuša na papiru, također u produkciji zagrebačkog Bonobostudija – te Stakleni čovjek redatelja i scenarista Daniela Šuljića, koji je nedavno nagrađen na 12. izdanju Europskog festivala animiranog filma Balkanima. Produkciju filma potpisuje Kreativni sindikat u koprodukciji sa Zagreb filmom.
 
Više informacija o festivalu u Bucheonu potražite na ovoj, a o festivalu u Kuanduu na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC