Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Meštrović - Tragovi u vremenu i prostoru

Predstavljanje nove publikacije Muzeja Ivana Meštrovića pod nazivom 'Ivan Meštrović - Tragovi u vremenu i prostoru', autorice više kustosice Danice Plazibat, održava se u petak, 23. listopada, u 19 sati, u Ateljeru Meštrović u Zagrebu.
vrijeme: 23.10.2015. 19,00
prijava: 18.01.2018
mjesto: Zagreb; Atelier Meštrović, Mletačka 8
url: http://www.mestrovic.hr
Najnovija publikacija Muzeja Ivana Meštrovića, knjiga 'Ivan Meštrović - Tragovi u vremenu i prostoru', iz pera više kustosice Danice Plazibat, kroz brojna poglavlja popraćena mnoštvom vizualnih materijala predstavlja povijest Meštrovićeve kuće i atelijera u Mletačkoj 8, te njihovu preobrazbu u memorijalni, muzejski prostor – Atelijer Meštrović. Također, knjiga daje iscrpni uvid u njegovo zagrebačko, ali i međunarodno djelovanje. Izdanje, čiji dizajn potpisuje studio Redesign, je dvojezično (hrvatsko - englesko) i nadopunjeno je sažecima na njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku.

Knjiga je strukturirana u tri glavna dijela. Prvi dio odnosi se na razdoblje Meštrovićeva puta do svjetske afirmacije, točnije do kraja Prvog svjetskog rata. Drugi dio posvećen je njegovu životu i djelovanju u Zagrebu u međuratnom razdoblju, a treći dio obrađuje razvoj događaja nakon njegova odlaska iz Hrvatske početkom Drugog svjetskog rata. Svaki dio podijeljen je u zasebna poglavlja koja obrađuju relevantne aspekte vezane uz Meštrovićev privatni život, stvaralaštvo i javno djelovanje te uz povijest nastanka današnjeg muzeja. Kronološkim pristupom događajima definiraju se i prostorno-vremenske odrednice i privatne okolnosti u kojima je Meštrović, u zenitu svoje karijere u europskim i svjetskim razmjerima, donio odluke o nastanjenju u Zagrebu, gradnji vlastitog stambeno-radnog kompleksa, ponovnom odlasku iz Hrvatske i konačno o donaciji kojom je postavio temelje današnjeg muzeja. Zbog spomeničkog je značenja muzejske zgrade bilo neophodno temeljito obraditi i povijesno umjetnički valorizi-rati segment gradnje. Posebna je pažnja posvećena muzeološkoj koncepciji prilikom adaptacije i prenamjene u muzej te način prezentacije Meštrovićevih radova u zada-nom prostoru. Leitmotiv je, dakako, Meštrovićevo stvaralaštvo, koje uostalom čini potku i smisao cijele „priče“. Naglasak je pri tome na dijelu opusa koji je nastao u zagre-bačkom razdoblju te na Meštrovićevu umjetničkom tragu u suvremenom Zagrebu. Kao što recenzent Dalibor Prančević navodi, riječ je o monografiji popularno-znanstvene naravi koja prelazi format uobičajenog muzejskog vodiča pa je se može promatrati kao istinski vrijedan doprinos u ukupnom istraživanju i prezentaciji Ivana Meštrovića i njegove ostavštine.

U prigodnom druženju sudjeluju : Sandra Budimir Grčić, Mate Meštrović, Irena Kraševac,